Artikeln publicerades 15 juli 2015

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Släng inte mat i onödan

Kolla bäst-före-dag när du köper varor. Livsmedel håller ytterligare en tid efter bäst-före-datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.

Bäst före-dag

Det går att äta många livsmedel efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Varor märkta med bäst före-dag får säljas efter att datumet passerats. Har produkten förvarats enligt rekommendationerna på förpackningen och i rätt temperatur är det helt onödigt att slänga den utan att testa om den är ok. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden - titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

Sista förbrukningsdag

Denna märkning är mycket skarpare än bäst före-dag och butiken får inte sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats. Märkningen ska användas på livsmedel som är väldigt känsliga som exempelvis färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv. Den stora skillnaden är alltså att vi kan äta mat som passerat bäst före-datum, men vi ska inte äta mat efter sista förbrukningsdag.

Under våren och försommaren kommer Miva att ge tips på hur du minskar matsvinnet och samtidigt sparar både pengar och på vår miljö. Ett tips publiceras varje vecka i Tidningen 7 och här på vår webbplats kompletterar vi successivt med nya tips!

Se fler tips för du minskar matsvinnet[LÄNKMÅL SAKNAS]

Hjälpte informationen på sidan dig?