Lyssna

Vad kan du göra för dricksvattnet

Allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp, och kanske är det därför som vi tar det så för givet. Inte minst i ett land som Sverige där vi generellt har mycket bra tillgång till rent, gott dricksvatten. Men just för att vattnet ingår i ett evigt kretslopp, så måste vi också värna vattnet och ta hand om det.

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper

Tops, snus och annat skräp hör inte hemma i toaletten. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna istället läkemedel till apoteken och kemikalier till en återvinningscentral.

Se vår film och tänk på vad du spolar ner i toan för att bidra till ett renare vatten!

Drick kranvatten

Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Överdosera inte tvättmedlet

Överdosera inte tvättmedlet när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. I vår kommun är vattnet mjukt vilket innebär att du kan tvätta och diska med den lägsta rekommenderade doseringen då tvål, tvätt- och diskmedel löddrar lätt.

Torka upp fettet

Överblivet fett från matlagning ska inte spolas ner i avloppet eftersom det orsakar stopp. Sug upp fettet i stekpannan med hushållspapper och släng i matavfallspåsen eller bland övrigt restavfall. Eller låt det stelna och skrapa sedan ur och släng. Fett är inte bra för ledningsnätet eftersom det stelnar på vägen till reningsverket. Stora ansamlingar av fett gör till sist att det blir stopp i ledningen. Har du mycket fett över, exempelvis om du har friterat något, samla upp fettet i en petflaska eller mjölkkartong och släng bland övrigt restavfall.

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan

Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber ska återvinnas och sorteras som plastförpackning.

Allväderskläder utan polyfluorerande impregneringsmedel

Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. Fråga butiken efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Inga miljöfarliga ämnen i avloppet

Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de goda bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till en återvinningscentral.

Mediciner till apoteket

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteken.

Skräp till papperskorgen

På Miva tar vi hand om allt som kommer ur människokroppen. Skräp försvårar reningen, orsakar extra arbete och skadar naturen. Tamponger, hår, tops, våtservetter, hushållspapper, snus och annat skräp hör hemma i de brännbara hushållssoporna. I papperskorgen alltså. Ett bra tips är därför att alltid ha en papperskorg i badrummet.

Farligt avfall till återvinningscentral

Mivas återvinningscentraler tar hand om det avloppsverken och naturen inte kan. Det viktigaste du kan göra för vårt vatten och vår miljö är att se till att inget av ditt farliga avfall hamnar i avloppet eller i sopkärlet. Nagellack, aceton, hårspray, olja, färg och lösningsmedel är bara några exempel på vad som ska lämnas till en återvinningscentral.

Avloppet är ingen papperskorg

Sug upp dammråttorna

Dammråttor är läskiga saker. De drar nämligen till sig skadliga kemikalier från till exempel elektronik, plast och textilier. Spola inte ner dem i avloppet, sug upp dem istället. Många av våra vanligaste produkter i hemmet är nämligen behandlade med olika typer av kemikalier. Avloppsreningsverken är inte byggda för att rena bort miljögifter. När de läskiga dammråttorna hamnar i avloppet fortsätter de vidare ut i naturen. Du kan hjälpa oss och miljön genom att se till att dammet hamnar bland övrigt restavfall i stället för i avloppet. Det bästa tipset är att dammsuga istället för att våttorka golv och andra ytor. Om du verkligen behöver våttorka är det viktigt att du dammsuger eller torrdammar noga först.

Städa miljöanpassat

Använd miljömärkta rengöringsmedel och dosera enligt tillverkarens rekommendationer.

Vanliga miljömärkningar är EU-blomman, Bra miljöval och Svanen. Men du kan göra mer än så. Många rengöringsprodukter gör inte alltid jobbet bättre än mer miljövänliga produkter som exempelvis såpa, citronsyra, ättika och bikarbonat. En enkel grundregel är att alltid använda så lite kemikalier som möjligt och vara noga med att inte överdosera. Läs tips om hur du kan städa mer miljövänligt

Tvätta bilen i en biltvätt

När du tvättar din bil bör du göra det i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning, som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet. Om du tvättar på gatan rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnarna och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Det näst bästa är att tvätta bilen på en gräsmatta eller på grus så att vattnet kan sjunka ned i marken. Föroreningar bryts ned snabbare i mark än i vatten. Läs mer om biltvätt

 

Undvik miljöfarliga ämnen i kläder och textilier

En del kläder och textilier kan innehålla miljöfarliga och svårnedbrytbara ämnen. De första gångerna du tvättar nya plagg sköljs de här ämnena ut i avloppet och förs vidare till ett avloppsreningsverk. Avloppsreningsverk är inte byggda för att rena och vattnet från sådana ämnen. De fortsätter ut i ekosystemet och påverkar miljön negativt. Det bästa du kan göra för att minska förekomsten av dessa ämnen i avloppsvattnet är att fråga i affären vad kläderna/textilierna innehåller och välja produkter utan miljöfarliga ämnen. Du kan också låta dina kläder/textilier leva länge genom att köpa kvalitet, laga och handla second hand. Läs mer om återbruk

 

Sidan publicerad 2018-01-25

Vanliga frågor

Är ledningarna som dricksvattnet transporteras i rena?
Läs svaret här

Bibliotek så mycket mer än böcker

#45 Visst vet du att de flesta bibliotek idag erbjuder så mycket mer än bara utlåning av böcker? På många bibliotek kan man också låna TV-spel, filmer, skivor, ljudböcker, tidningar och magasin. Helt gratis! Passa på att Njut av ett gratisnöje som dessutom är bra för miljön.

Fler miljötips