Miva transporterar dricksvatten inom Örnsköldsviks kommun från 25 vattenverk via 33 reservoarer i 100 mil långa vattenledningar med hjälp av 38 tryckstegringsstationer. Varje år levererar vi nästan 4,6 miljoner kubikmeter dricksvatten.
Det ställs höga krav på dricksvattnets kvalitet. Det får inte finnas några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen. I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet. På uppdrag av Livsmedelsverket är det i sin tur Miljö- och hälsoenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning som är Mivas tillsynsmyndighet.
Dricksvattnet genomgår därför en mycket omfattande kvalitetskontroll. Prover tas på råvatten, alltså det vatten som pumpas in i vattenverken, på utgående dricksvatten samt på kranvatten hos kunden. Under ett år tar Miva i genomsnitt 1 000 vattenprover.
Det är inte så ofta man tänker på var vattnet i våra kranar kommer ifrån, eller hur det tar sig in i våra hus. Kanske inte förrän den dagen det inte fungerar.
Att det är nyttigt att dricka vatten kan väl däremot knappast någon ha missat – i stort sett varje dag kommer vi i kontakt med reklam för vanligt vatten på flaska. Men att bära hem flaskor med vatten från affären är både onödigt, dyrt och dumt för miljön.
I Örnsköldsvik har vi nämligen ett av Sveriges godaste dricksvatten. Vårt vatten har varit framgångsrikt i flera nationella kranvattentävlingar. Senast 2015 fick vårt tävlingsbidrag, som tappades i Gottne Byskola, hedersomnämnandet ”gott, friskt, mineraligt och elegant vatten”.
Utan vatten blir vi begränsade i vår vardag - vi kan inte spola toaletten, borsta tänderna, släcka törsten, laga vår mat, tvätta händerna och duscha, vi får inget kaffe, inget vatten till våra djur och grödor... ja listan är lång. Vad är ditt vatten värt?
Se vår film och tänk dig en dag utan vatten!