Dricksvatten

Flicka dricker vatten

Miva transporterar dricksvatten inom Örnsköldsviks kommun från 25 vattenverk via 33 reservoarer i 100 mil långa vattenledningar med hjälp av 38 tryckstegringsstationer. Varje år levererar vi nästan 4,6 miljoner kubikmeter dricksvatten.

Det ställs höga krav på dricksvattnets kvalitet. Det får inte finnas några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen. I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet. På uppdrag av Livsmedelsverket är det i sin tur Miljö- och hälsoenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning som är Mivas tillsynsmyndighet.

Dricksvattnet genomgår därför en mycket omfattande kvalitetskontroll. Prover tas på råvatten, alltså det vatten som pumpas in i vattenverken, på utgående dricksvatten samt på kranvatten hos kunden. Under ett år tar Miva i genomsnitt 1 000 vattenprover.

Världens exklusivaste dryck

Det är inte så ofta man tänker på var vattnet i våra kranar kommer ifrån, eller hur det tar sig in i våra hus. Kanske inte förrän den dagen det inte fungerar.
 
Att det är nyttigt att dricka vatten kan väl däremot knappast någon ha missat – i stort sett varje dag kommer vi i kontakt med reklam för vanligt vatten på flaska. Men att bära hem flaskor med vatten från affären är både onödigt, dyrt och dumt för miljön.

I Örnsköldsvik har vi nämligen ett av Sveriges godaste dricksvatten. Vårt vatten har varit framgångsrikt i flera nationella kranvattentävlingar. Senast 2015 fick vårt tävlingsbidrag, som tappades i Gottne Byskola, hedersomnämnandet ”gott, friskt, mineraligt och elegant vatten”.

Tänk dig en dag utan vatten

Utan vatten blir vi begränsade i vår vardag - vi kan inte spola toaletten, borsta tänderna, släcka törsten, laga vår mat, tvätta händerna och duscha, vi får inget kaffe, inget vatten till våra djur och grödor... ja listan är lång. Vad är ditt vatten värt?

Se vår film och tänk dig en dag utan vatten!

Visste du att...

  • Vatten är en kemisk förening mellan väte och syre.
  • Av allt vatten på jorden finns 98 procent i haven som saltvatten och bara 2 procent är drickbart sötvatten.
  • 80 procent av sötvattnet är bundet som is i glaciärer och polarområden. Kvar är knappt 0,5 procent tillgängligt sötvatten.
  • Den genomsnittliga förbrukningen av dricksvatten per person och dygn i ett hushåll är ca 160 liter. Av detta använder vi cirka 10 liter till mat och dryck. I övrigt använder vi dricksvattnet till att spola toaletten, diska, tvätta med mera.
  • Kranvatten är minst 250 gånger billigare än flaskvatten och förbrukar runt 300 gånger mindre energi vid framställningen.
  • Allt vatten i naturen cirkulerar och att vi dricker samma vatten som dinosaurierna.
  • Vanligt dricksvatten enkelt kan smaksättas genom att till exempel tillsätta tunna strimlor av citronskal, apelsiner, lime eller gurka. Frysta bär ger förutom smak även ögonfröjd.

Vanliga frågor

Varför kliar det när jag har duschat?
Läs svaret här

Tänd grillen med el eller etanol

#41 Närproducerat och FSC-märkt grillkol, mycket grönsaker och en grill som tänds med el eller etanol är några tips för att göra sommartraditionen miljövänligare.

Fler miljötips