Sorteringstips

Tips på minimering, återvinning och smart sortering.

Här har vi samlat tips och trix kring avfallsminimering och sortering från vardagen. Se det som tidsbesparande lifehacks från dina kommunkompisar i Örnsköldsvik. Välj den kategori du är mest intresserad av eller läs dem alla. Vi hoppas du blir både glad och inspirerad!

Har du egna tips som underlättar sorterings- och återvinningsvardagen? Får vi dela dem vidare här? Klicka gärna på knappen och skicka dem till oss. Stort tack på förhand!

Kategori

45 träffar

  • Placera rätt i kylen

    När jag har handlat så ställer jag alltid in de nya färska varorna längst bak och ställer de gamla längst fram i kylen. Då behöver jag inte tänka utan vet att jag alltid tar det äldsta först.

  • Det ska vara plats i frysen

    Vi har på allvar börjat se över hur vi hanterar och förbrukar matvaror. Alltför ofta köps matvaror som stoppas i frysen och glöms bort. Vi har tagit för vana att alltid försöka ha en luftig "tom" del i frysen. Dels hjälper de oss att få plats när vi köper något till bra pris, men eftersom frysen inte får packas full hjälper det oss också att förbruka allt som finns i frysen sedan tidigare.

  • Olika temperaturer i kylskåpet

    Vi har lagt in en termometer i kylskåpet. Om kylskpået håller en temperatur på max 5 grader håller sig maten längre. Vi förvarar mjölk, kött och fisk där det är kallast (oftast högt upp) och grönsaker där temperaturen är högre (vanligen längst ner).

  • Skaffa en pyttlåda

    Ofta har vi lite av varje kvar i kylen och då brukar vi hacka det i mindre bitar och steka i en stekpanna. Det kan vara alltifrån köttbitar, köttbullar, korv, potatis och pasta till lök och paprika. Det blir en jättegod hemmalagad pyttipanna! Man kan också ha en låda i frysen där man skär ner små rester av grönsaker och kött för att till sist ha tillräckligt mycket för en god pytt.

  • Frys in frukten

    Vi fryser in bananer som är övermogna med skalet på och använder dem i bak eller till en smarrig smootie. Annan frukt som håller på att bli övermogna brukar vi skala, hacka upp och frysa in för att ta fram och använda senare till en god efterrätt eller annat gott.

  • Övermogen frukt perfekt i matlagningen

    Övermogen frukt brukar jag använda till bröd, muffins eller scones för att göra dem saftiga och söta. Ju mognare frukten är, desto godare blir resultatet. Pröva!

  • Smoothies av gammal frukt

    Smoothies är det helt perfekta sättat att ta vara på frukt och grönsaker som inte längre ser så där jättegoda ut. Vi blandar hejvilt och upptäcker nya favoritsmoothies genom att mixa ihop kombinationer av sånt som blivit över och annars skulle slängts bort.

  • Förvara nötter i kylen

    Nötter innehåller mycket fett och kan därför härskna efter ett tag. Jag förvarar dem alltid i kylen så håller de sig goda längre.

  • Kasta aldrig en ostkant

    Så snart jag får en ostkant över så river jag ner den och fryser in.

  • Morötterna blir som nya

    Grönsaker som rödbetor och morötter kan lätta bli lite trötta och skrumpna när de ligger i kylskåpet ett tag. Då brukar jag lägga dem en i kallt vatten. Efter en stund är det pigga och krispiga igen.

  • Mjölk och grädde i frysen

    En granne blev förvånad när jag sa att jag hade gammal grädde i frysen. Jag fryser alltdi in mjölk och grädde som jag inte hinner använda. Det kan jag använda vid ett senare tillfälle till matlagning och bakning.

  • Slipp torrt bröd

    Vi har märkt att bröd inte håller längre för att det förvaras i kylen. Tvärtom faktiskt. Bäst är att förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur eller i frysen och tina efter hand.

  • Nybakat gammalt bröd

    Jag stänker vatten på bröd som blivit torrt och tråkigt och lägger det sedan i plastpåse några sekunder i mikrovågsugnen. Vips känns brödet som nybakat!

  • "Släng inget"

    Vi har satt upp en lapp på kylen som säger "SLÄNG INGET". Funkar väldigt bra hos oss!

  • Gör chips av potatisskalen

    Här kommer ett enkelt recept på potatischips:

    • Tvätta och skala potatisen.
    • Lägg skalen i en skål och häll olja och strö på flingsalt.
    • Blanda om.
    • Bred ut ett och ett på en plåt och rosta skalen i 150 grader cirka 15 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.

    Funkar lika med skal från morötter.

  • Tar vara på örterna

    Färska örter kostar rätt mycket och trivs sällan jättebra i fönstret. Däremot håller de väldigt länge i frysen och passar perfekt i såser. Jag klipper ner och fryser in i slutet av odlingssäsongen. Detsamma gäller såklart om jag köper en kruka med örter från affären.

    Ett tips är också att torka örterna och blanda med salt för att få ett eget örtsalt.

  • Använd mindre tallrikar

    Efter att ha slängt mycket mat genom åren testade vi att använda tallrikar med lite mindre storlek för att minska portionerna. Fungerar jättebra och hjälper till så att man inte tar för sig mer än man orkar.

  • Matsvinn eller matavfall?

    I vår familj har vi diskuterat vad som är matsvinn och matavfall. Under en vecka antecknade vi hur mycket och vad som slängdes. Blev en intressant upptäckt. Matsvinnet är större än man tror när man som vi definierar matavfall som sånt som är oundvikligt att kasta, exempelvis äggskal, kaffesump och ben.

  • Bäst-före är bra-efter

    Det går att äta massor av mat efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Har produkten förvarats enligt rekommendationerna på förpackningen och i rätt temperatur är det helt onödigt att slänga den utan att testa om den är ok. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden - titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

  • Märk upp

    För att underlätta sorteringen hemma har vi märkt upp behållarna, både i köket och i garaget. Då kan hela familjen lättare hjälpa till och får en påminnelse om vilka sopor som ska sorteras på vilket sätt.

  • Tryck ihop plastburken

    Återvinningen tar väldigt mycket plats, men jag har insett att mycket går att trycka ihop. Vi trycker ihop burkar och liknande som inte är alltför hårda, vilket gör att det tar betydligt mindre plats. Ställ bara förpackningen på en hård och plan yta, och tryck till.

  • Förpackningar behöver inte rengöras

    Många missar att förpackningar inte måste vara rena för att kunna återvinnas. Det räcker om de är tömda. Det är alltså inte nödvändigt att skölja ur förpackningarna. Men det kan ju vara trevligare, för dig och för dem som hanterar förpackningarna där de återvinns. Använd kallvatten eller återanvänd diskvattnet.

  • Begagnat eller kläder av hög kvalitet

    Vi köper allt oftare begagnat - kläderna finns redan och ger inga nya utsläpp. När vi köper nya käder väljer vi kläder av högre kvalitet som håller längre. Ju längre vi använder plaggen desto bättre för milön. Och plånboken.

  • Tvätta mindre

    Jag har märkt att kläderna håller längre om man tvättar dem mindre ofta. Jag tar bort enstaka fläckar för hand och vädrar många plagg, särskilt ullplagg där smutsen sitter ytligt och försvinner efter en stund i friska luften.

  • Laga hålet innan det blir för stort

    När min favoritkofta fick ett hål som jag lagade innan det skulle bli för stort, så insåg jag hur dålig vi är på att ta hand om våra kläder. Stickade plagg går ju alldeles utmärkt att laga.

  • Nära till hands för vanliga sopor

    Det kan låta banalt, men det är rätt fiffigt att de avfallskärl som används ofta finns i köket, till exempel för matavfall, restavfall och plastförpackningar. När man öppnar skåpet är de sopkärl som används ofta nära till hands, och man behöver inte böja sig. En enkel grej som faktiskt underlättar.

  • Tänk nytt när det gäller förvaring

    Ofta tänker man att det är köket som är platsen för källsorteringen, men när vi renoverade insåg vi att man kan använda andra utrymmen i hemmet. Lådor som passar för sortering kan placeras till exempel i klädrummet där en gammal låda som man hittat på vinden fungerar lika bra som en nyköpt från butiken. Hallen är också ett bra ställe för källsortering där man ändå går förbi när man tar ut soporna eller åker till butiken. Då är det lätt att ta med sig avfallet på vägen ut. Här har vi det renaste avfallet, som exemopelvis kartong, glasförpackningar och tidingar.

  • Källsortering utomhus med tryckimpregnerat

    Vi ville ha plats för flera dagars källsortering hemma för att spara tid. Därför byggde vi stora trälådor i tryckimpregnerat virke vid garageväggen. Ett tips är att säkra dem mot möss genom att sätta golv och täta väggskivor invändigt. I lådorna ställer vi genomskinliga plastsäckar för all sortering. På så sätt kan vi lasta släpvagnen full när det väl är dags att tömma återvinningen.

  • All sortering i samma tunna eller säck

    Om du slänger all källsortering i samma tunna eller säck kan du sedan sortera innehållet innan du åker till återvinningsstationen. Så gör jag. Tänk bara på att ha hjul eller starka handtag då ditt stora sopsorteringskärl blir ganska tungt!

  • Planera matsedel och inköp

    Vi planerar vad familjen ska äta en vecka i förväg. Vi utgår från det som finns i kylskåpet eller skafferiet och kompletterar bara med det som fattas. Hemligheten är att bara köpa det som ingår i veckans recept. Annars är risken stor att man köper mer än vad man behöver.

  • Dela storpacken

    Många gånger lockas man av storpack utan att reflektera över om man verkligen behöver alltihopa. När jag köper storpack så delar jag alltid upp den direkt när jag kommer hem och fryser in. Sen tar jag fram det jag behöver vi varje tillfälle.

  • Inventera garderober

    Jag har som rutin att varje höst och varje vår grundligt inventera våra garderober. Ofta hittar jag plagg jag glömt bort mellan årstiderna. På så sätt kan det hindra mig från att köpa plagg jag inte behöver.

  • Hitta bästa maträtten av rester

    Jag och min fru utmanar varandra att hitta på bästa maträtten på veckans rester. En dag i veckan står inte med i vår planering. Då måste vi istället använda mat och råvaror som finns kvar i kyl och skafferi. Vi turas om att försöka lösa det på bästa sätt.

  • Fixa papperssortering på hjul!

    Papperssortering på kontoret har vi löst med fina lådor på hjul under skrivborden. Hjulen gör dem lätta att rulla till en större behållare vid tömning och papperssortering. De är dessutom gjorda av 100% returpapper!

  • Återanvänd alla slags plastpåsar

    Vi återanvänder alla slags plastpåsar. Exempelvis är brödpåsar enkla att skaka ur och sedan kan vi använda dem igen vid behov. Det känns bra att inte bara slänga bort dem på en gång.

  • Handla inte kläder på sex månader

    I mitt kompisgäng körde vi en hållbarhetsutmaning där ingen fick handla nya klädesplagg under sex månader. Det var svårt i början men alla fick verkligen en tankeställare kring sina rutiner och inköp. På längre sikt gav det även ett större medvetande kring hur mycket kläder man verkligen omsatte per år.

  • Putsa och behandla skor

    I familjen försöker vi att ta hand om våra skor både under årstiden de används men även innan de ställs bort i förrådet genom att putsa dem och behandla dem för att de ska tåla väta bättre. Det kostar lite i både tid och material men gör att skornas hållbarhet förlängs betydligt.

  • Låna kläder av varandra

    Vi lånar ofta kläder från varandra! Koftor, jackor och andra ytterplagg är både roligt att låna och känns som nya plagg. Vissa saker jag lånat ut har jag inte saknat och därför inte behövt få tillbaka.

  • Sortera efter datummärkning

    Hos oss sorterar vi maten efter datummärkning i kylen och skafferiet. Vi har en hylla där mat som närmar sig bäst-före-datum ska ställas så vi påminns om att använda det så snart som möjligt.

  • Gör favoritsmoothies av frukt och grönsaker

    Smoothies är det perfekta sättet att ta vara på frukt och grönsaker som inte längre ser aptitliga ut. Vi upptäcker hela tiden nya favoritsmoothies i familjen tack vare att vi mixar ihop kombinationer av sånt som blivit över och annars skulle slängts bort.

  • Sortera förpackningar och tidningar för sig

    Vi har gott om utrymme och sorterar därför pappersförpackningar för sig och tidningar för sig redan här hemma. Det gör besöket på återvinningsstationen betydligt effektivare.

  • Samla mjölkförpackningar i mjölkförpackning

    Det går åt massor av mjölk hos oss. Vi har lärt oss att om vi öppnar upp en förpackning ryms det sedan flera stycken ihopvikta mjölkförpackningar i den. Det är samma material och spar utrymme. Det fungerar förstås även på andra förpackningar.

  • Lägg snöre under tidningshögen

    Vi lägger alltid ett snöre under tidningshögen. När den blivit tillräckligt stor knyter vi ihop snöret och kan enkelt bära det till återvinningsstationen. (Kom bara ihåg att ta bort snöret innan ni lägger dem i containern!)

  • Så ser du vad chipspåsen är gjord av

    Vi har lärt oss att ett bra sätt att testa om till exempel en chipspåse är gjord av plast eller metall är att knyckla ihop den. Om den knycklar upp sig igen är den gjord av plast. Om den stannar ihopknycklad är den gjord av metall.

  • Fixa snygg källsortering

    Jag har satsat på snygg källsortering hemma eftersom jag verkligen vill ha ett stilrent hem samtidigt som jag vill minska miljöbelastningen. Det finns massor av smarta möbler som döljer själva källsorteringen! Sittbänkar till köket, hallmöbler med stora lådor, skoskåp, tvättkorgar i rotting, trälådor på hjul, dynförvaringslådor till altanen. Allt det kan även rymma förpackningar, glödlampor och annat.

Underliggande sidor

Hjälpte informationen på sidan dig?