Ö-viksrestauranger av rätt sort

En kvinna i svart kostym står framför en hotellentré och håller fram en matlåda med genomskinligt lock i handen.

Monica Lindmark på First Hotel Statt erbjuder glatt en låda till det man inte orkar äta upp.

Nu blir det mindre pinsamt att ta hem resterna från restaurangen. Miva lanserar hållbarhetsmärkningen RättSort som visar vilka restauranger som hjälper sina kunder att göra hållbara val. I praktiken att erbjuda dig att ta resterna från tallriken med dig hem. Fyra Ö-viksrestauranger har redan fått märkningen.

Hushållen i Sverige slänger stora mängder mat varje år där en stor andel är fullt ätbar. Det är detta som kallas matsvinn. Faktum är att ungefär var femte matkasse som svensken bär hem hamnar i soporna.

Sara Rindeskog

– Det är ett enormt slöseri på alla resurser som krävs för att producera livsmedel och som dessutom kostar ett genomsnittligt hushåll mellan 3 000–6 000 kronor per år. För den enskilde handlar mycket om att ändra attityd till exempelvis bäst före-datum och att inte handla storpack som man inte behöver, men även när vi går på restaurang behöver vi tänka på matsvinnet, berättar Sara Rindeskog, affärsområdeschef för Avfall och återvinning på Miva.

Lyfta och visa föredömen

Restaurangerna står för en stor andel matsvinn och många restauranger i Örnsköldsvik jobbar redan hårt med att minska sitt matsvinn. Med den nya hållbarhetsmärkningen får restaurangerna en hjälp på vägen.

– Vissa tycker det är pinsamt att be om en doggybag eller låda för sina matrester, och med den här märkningen vill vi ändra på det. Ingen är mer tacksam än restaurangerna om vi både äter upp deras mat och minskar deras avfall. Men ett viktigt syfte med märkningen är också att lyfta och visa föredömen inom restaurangbranschen. Många gör ett fantastiskt jobb för att minska sitt avfall, säger Sara Rindeskog.

Fyra restauranger är först ut att få RättSort-märkningen. First Hotel Statt är en av dem.

Porträtt Monica Lindmark

Monica Lindmark

– De här är ett mycket bra initiativ som hjälper oss att bli ännu mer hållbara. Miljön är viktig för oss och vi jobbar på alla plan för att minska vårt klimatavtryck. Hur vi kan minska vårt matsvinn är en viktig del och den här märkningen tror jag kan avdramatisera det här med doggybag. Det är inte några konstigheter att ta med matrester hem från stadshotellet. Tvärtom det är ett bevis på att man tar ansvar, säger Monica Lindmark, hotelldirektör på First Hotel Statt i Örnsköldsvik.

– Hoppas att fler restauranger ser värdet av den här enkla, men viktiga märkningen och att restaurangnäringen i Örnsköldsvik gör sig känd för att vara riktigt hållbar, fortsätter Monica.

Tuff, men möjlig utmaning

Hållbarhetsmärkningen är en del i en större kampanj som Miva bedriver fram till 2025 med syftet att nå upp till ett av Sveriges miljömål. Målet är att fram till dess minska rest- och matavfallet med 25 procent.

– Det är ett tufft mål, men en fullt möjlig utmaning om vi blir bättre på att äta upp maten och återvinna fler förpackningar. De gröna sopkärlen innehåller också på tok för mycket förpackningar. Faktiskt hela 29 procent, avslutar Sara Rindeskog.

Så blir man RättSort-märkt

För att få hållbarhetsmärkningen krävs ingen administration eller krångel, bara rätt inställning. Allt som krävs är att restaurangen:

  • aktivt erbjuder kunderna att ta matlåda,
  • källsorterar sitt avfall, och
  • minskar användningen av engångsprodukter.
Närbild på två händer som sätter upp en dekal på en genomskinlig dörr

Enkla steg för hur var och en kan minska sitt eget matsvinn

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Undvik spontana inköp av storpack.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Förvara maten rätt och använd resterna.
  • Lita på dina sinnen – lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.
Hjälpte informationen på sidan dig?