Tips för att stoppa fulplasten

Grafisk text "Stoppa fulplasten" som ser plastig ut

Bara 8 procent av all plast som säljs i Sverige idag återvinns och blir ny plast. Om man tittar på enbart plastförpackningar är siffran 27 procent. Det handlar dels om att vi svenskar måste bli bättre på att sortera plasten i stället för att slänga den i vanliga soporna. Dels om att mycket plast helt enkelt har för dålig kvalitet för att kunna återvinnas. Det är det Avfall Sveriges kampanj "Stoppa fulplasten" vill råda bot på – vi som lever i Sverige lovar att fortsätta sortera plast, men plasten måste också gå att återvinna.

5 saker du kan göra för att stoppa fulplasten

1. Återvinn plast

Det allra viktigaste du kan göra är att sluta slänga plast i vanliga soporna. Schampoflaskor, plastburkar, plastpåsar – allt kan återvinnas. Även kladdig plast!

2. Undvik onödig plast

Köp inte bestick och muggar i engångsplast eller plastkonfetti. Ett tips: ta med egen låda till hämtmaten.

3. Välj ofärgad plast när du kan

Ofärgad plast är nämligen lättare att återvinna.

4. Återanvänd så mycket du kan

Många saker i plast kan användas igen. Du kanske kan diska glassbyttan och ha den som matlåda eller till förvaring av rester. Tänk bara på att använda plastprodukter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

5. Satsa på återvunnet

Köp produkter av återvunnen plast och fråga efter det när du handlar.

Visste du att...

  • Plast är ett praktiskt och tåligt material som ofta är billigare än andra material. Problemet är inte plasten i sig utan att vi använder för mycket av den och att alldeles för stor del inte går att återvinna. 99 procent av all plast i världen tillverkas av olja. Det är inte hållbart.
  • Fulplast är all plast som inte går att återanvända eller återvinna och därför förbränns istället för att bli ny plast. Fulplast är också all onödig plast som fortfarande används, som plasten runt cigarettpaket och tidningar.

Skriv under för att stoppa fulplasten

Besök branschorganisationen Avfall Sveriges kampanjsida för att skriva under deras brev till klimat- och miljöministern om att Sverige bara ska tillåta plast som går att återvinna.

Hjälpte informationen på sidan dig?