Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Upphandling av vattenverk avbruten

Upphandlingen av det nya vattenverket i Gerdal har avbrutits och planen är att gå ut med en ny upphandling inom kort. Orsaken är att anbudssumman överskridit budgeten för projektet.
– Det här kommer sannolikt att försena driftsättningen av vattenverket, säger Kent Westerlund, va-chef på Miva.

Vi har tidigare berättat om det nya vattenverket i Gerdal som tillsammans med nya överföringsledningar ska säkra den långsiktiga tillgången på dricksvatten i centralorten och i Sidensjöområdet. Upphandlingen av vattenverket påbörjades i slutet av 2018 och nu har Mivas styrelse beslutat att avbryta upphandlingen eftersom anbudssumman överskred beviljade medel. Det var helt enkelt för dyrt. Upphandlingen var i formen generalentreprenad, vilket innebär att en entreprenör upphandlas för hela vattenverket. Nu väljer Miva istället att gå vidare med en delad entreprenad, vilket innebär att entreprenaden delas upp i olika områden.

- Vi måste hitta en annan väg för att få ner kostnaden. Vi frågade efter en generalentreprenad men nu går vi istället ut med upphandlingar för varje område, till exempel vvs och bygg, säger Kent Westerlund.

Driftsättningen av vattenverket var planerad till år 2020 och kommer sannolikt att försenas.

- Byggstarten var planerad till november 2018 och nu blir det byggstart tidigast i november 2019, säger Kent Westerlund.

Peab vann upphandlingen för de nya överföringsledningarna mellan By vattentäkt och vattenverket i Gerdal. Byggnationerna av ledningarna börjar vecka 22 och planeras vara klara i början av 2020. Dessa påverkas inte av att vattenverkets byggstart senareläggs utan de kommer att kopplas ihop när vattenverket är klart.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.