Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2016-04-20

Svenska bilägare fortsätter fultvätta trots större miljömedvetenhet

En ny Novus-undersökning visar att 61 % av alla bilägare i Sverige anser sig vara mer miljömedvetna jämfört med för två år sedan. Drygt 9 av 10 tycker att det är viktigt att agera miljövänligt i sin vardag, men samtidigt fultvättar fler än var femte sin bil på gatan. För att lyfta vikten av att tvätta rätt och minska utsläppen av miljöfarliga ämnen driver branschorganisationen Svenskt Vatten Stora biltvättarhelgen. I år infaller den 23-24 april.

2014 genomförde Svenskt Vatten motsvarande undersökning och resultatet visar att utvecklingen går åt rätt håll – fultvättandet har minskat från 26 % till 22 %, men det går för långsamt.

Idag rullar nästan 4,7 miljoner personbilar på våra vägar och totalt fultvättar vi ungefär 20 miljoner gånger varje år. När vi tvättar bilen på gatan rinner smutsvattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Drygt 9 av 10 anser det vara viktigt att agera miljövänligt i sin vardag och 86 % kan även tänka sig att betala för att skona miljön när de tvättar bilen. Ändå anges priset som en av de viktigaste anledningarna till varför de tvättar bilen hemma på gatan.

Det är lätt att tvätta rätt

  1. Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljömärkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter. Passa på att tvätta när du tankar eller gör andra ärenden.
  1. Saknas tillgång eller om det är långt till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då stannar mycket av föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet filtreras innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Stora biltvättarhelgen 2016

För att uppmärksamma svenska folket om vikten av att tvätta sin bil rätt arrangerar Svenskt Vatten för tredje året i rad Stora Biltvättarhelgen, i år är det den 23-24 april. Målet är att informera och inspirera bilägare att tvätta rätt för miljön.

Miva är glada att kunna presentera två bra miljömedvetna erbjudanden under Stora biltvättarhelgen 2016: 

Hos OKQ8 i Örnsköldsvik får du 33 % rabatt på biltvätt under Stora biltvättarhelgen. Du köper två tvättar och få en tredje på köpet. Erbjudandet gäller under Stora biltvättarhelgen och tvättprogrammen X-Shine och Renast. Kan utnyttjas 90 dagar från inköpsdatum.

Holmen Kiosken i Köpmanholmen (gamla bensinmacken) erbjuder prisvärd biltvätt i samarbete med KB65 under Stora biltvättarhelgen. För 300 kronor ingår invändig dammsugning, utvändig avfettning och tvätt med svamp. Medan du väntar bjuds du på hamburgare och läsk. Erbjudandet gäller lördag och söndag kl 11-18 och all behållning går till KB65:s A-lag.

Läs mer om biltvätt
Till biltvattarhelgen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster