Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Sportkläder läcker silver

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

- Det är oroväckande. Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten

Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

- Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i miljön och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa kläder, säger Anders Finnson.

Antibakteriellt silver är giftigt och silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver till reningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste därför minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt.

Nya tvättråd för sportkläder

Med anledning av analysresultaten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver.

- Vi vill inte ha silvret i avloppsvattnet. Därför har vi tagit fram nya tvättråd. Vi föreslår att kläder med silver tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är förstås att låta bli att köpa kläder med silver. Det är enklare och bättre för miljön.

Vi ska alltid arbeta för att ta bort föroreningarna vid källan, därför måste handeln redan nu börja med att fasa ut alla sina silverbehandlade textilier.

Anmäler butiker

Butiker som säljer kläder med giftiga ämnen, så kallade biocider, är enligt lag skyldiga att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport framgår att flera butiker slarvar med märkningen. Svenskt Vatten kommer därför att anmäla dem till Kemikalieinspektionen. Bland butikerna finns Adidas, Add Nature och Fitnessbutiken.se.

Läs vad du mer kan göra för avloppet

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.