Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Snart rötmånad, men släng inte mat i onödan

Några dagar kvar till rötmånad och Livsmedelsverket kommer traditionellt med råd hur man ska hålla maten fräsch under den varma och ofta fuktiga månaden som tar sin början omkring den 23 juli.

Det viktigaste rådet är att hålla kylen kall, cirka + 5 grader. Det rådet gäller egentligen året runt, eftersom maten håller sig nästan dubbelt så länge om man sänker från + 8 till + 5 grader.

Vi slänger alldeles för mycket fullt ätbar mat. Att slänga ätbar mat är att slänga pengarna rakt ner i soporna. Det kan vi råda bot på. Vår noja på bästföre-datum bär skulden för att vi inte längre vågar lukta och smaka som människan testat sin mat i alla tider. Livsmedel håller ytterligare en tid efter bäst-före-datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Dessutom är det stor skillnad på bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Se här:

Bäst före-dag

Det går att äta många livsmedel efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Varor märkta med bäst före-dag får säljas efter att datumet passerats. Har produkten förvarats enligt rekommendationerna på förpackningen och i rätt temperatur är det helt onödigt att slänga den utan att testa om den är ok. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden - titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

Sista förbrukningsdag

Denna märkning är mycket skarpare än bäst före-dag och butiken får inte sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats. Märkningen ska användas på livsmedel som är väldigt känsliga som exempelvis färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv. Den stora skillnaden är alltså att vi kan äta mat som passerat bäst före-datum, men vi ska inte äta mat efter sista förbrukningsdag.

Se fler tips för du minskar matsvinnet

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation