Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2016-10-13

Slut på papperspåsar till matavfallet?

Du som sorterar matavfall separat i ett brunt kärl får varje år en årsförbrukning papperspåsar (160 st). Dessa distribueras till din fastighet under våren. Skulle din årsförbrukning ta slut tidigare går det bra att själv hämta påsar på Mivas återvinningscentraler samt hos vår kundservice på Sjögatan 4A.

Viktigt att använda papperspåsen

Matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Att röta matavfall i så kallade "majsstärkelsepåsar" ger ofta problem i rötningsprocessen. Därför är det också viktigt att du inte använder andra typer av påsar till ditt matavfall, utan endast den papperspåse som vi tillhandahåller.

Papperspåsen är även mer miljöanpassad. Majsstärkelsepåsen består endast av cirka 50 % majsstärkelse och resten är polyester framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.

Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten från matavfallet. Det gör att påsens vikt minskar, vilket ger färre tunga transporter. Papperspåsen är också välbeprövad och används i majoriteten av de kommuner i Sverige som har separat insamling av matavfall. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används.
Se film om varför och hur du använder papperspåsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation