Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2014-05-16

Släpp datumskräcken!

Kolla bäst-före-dag när du köper varor. Livsmedel håller ytterligare en tid efter bäst-före-datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.

Bäst före-dag

Det går att äta många livsmedel efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Varor märkta med bäst före-dag får säljas efter att datumet passerats. Har produkten förvarats enligt rekommendationerna på förpackningen och i rätt temperatur är det helt onödigt att slänga den utan att testa om den är ok. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden - titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

Sista förbrukningsdag

Denna märkning är mycket skarpare än bäst före-dag och butiken får inte sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats. Märkningen ska användas på livsmedel som är väldigt känsliga som exempelvis färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv. Den stora skillnaden är alltså att vi kan äta mat som passerat bäst före-datum, men vi ska inte äta mat efter sista förbrukningsdag.

Under våren och försommaren kommer Miva att ge tips på hur du minskar matsvinnet och samtidigt sparar både pengar och på vår miljö. Ett tips publiceras varje vecka i Tidningen 7 och här på vår webbplats kompletterar vi successivt med nya tips!

Se fler tips för du minskar matsvinnet

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster