Rekord i skräpplockning

Ett säkert vårtecken är Skräpplockardagarna som varje år arrangeras av Håll Sverige Rent. Miva samordnar skräpplockningen i Örnsköldsviks kommun som i år engagerar rekordmånga deltagare. Under den här veckan är hela 3 805 barn och elever ute och plockar skräp efter andra.

Foto: Håll Sverige Rent

Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Syftet med skräpplockardagarna är att skapa medvetenhet hos framförallt barn och unga.

– Enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar att skräpa ner. Att ändra attityder och beteenden tar tid, men barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner. Därför är skräpplockardagarna ett bra koncept som inte bara handlar om att plocka upp det fysiska skräpet utan också att skapa förståelse och engagemang, säger Anna Näsholm-Gidlund, utredare på Miva och ansvarig för den lokala samordningen.

Miva har samverkat i skräpplockardagarna sedan 2012 och i år är det engagemangsrekord:

– Vi är riktigt glada över att slå rekord med 3 805 deltagare från 37 förskolor och skolor. En ökning med hela 1 400 deltagare från i fjol. Jag vill verkligen tacka alla pedagoger, barn och elever för deras engagemang och bidrag till ett renare samhälle, säger Anna.

En liten morot i sammanhanget är också att Miva lottar ut 3 000 kr till en förskola respektive en grundskola bland alla som deltar. Allt som krävs är att skolan skickar in ett digitalt material som dokumenterar skräpplockningen.

– Det är ingen stor insats Miva gör och skräpplockning i naturen är inte något Miva sysslar med till vardags, men däremot är det viktigt att ta till vara barns lust att hålla rent. Att lära sig ta ansvar både för sig själv och vår gemensamma miljö är något att uppmuntra, avslutar Anna.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Fakta om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Med Skräpplockardagarna stärkes känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften. Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004 och förra året deltog fler än 676 000 personer.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.