Populära Må återvinningscentral fyller 10 år

I år är det 10 år sedan Må återvinningscentral slog upp grindarna till det som kommit att bli en av kommunens mest välbesökta och omtyckta platser. Lördag den 29 september är det Återvinningens dag och då passar Miva på att bjuda in allmänheten till firandet av en pigg 10-åring.

Den 18 juni 2008 invigdes Må återvinningscentral och den som klippte bandet var dåvarande förvaltningschef för Tekniska kontoret, Lena Lindström. Den nya återvinningscentralen blev större, snabbare och säkrare. Och populärare.

– Sedan vi började räkna antalet fordon som besöker återvinningscentralen ser vi att det ökar för varje år. Under 2017 var det mer än 171 000 fordon som besökte oss, berättar Magnus Vestman som är arbetsledare på Må återvinningscentral. Störst tryck har vi alltid under Kristi himmelfärdshelgen då det i snitt rullar in 50-60 bilar i timmen.

En central i ständig utveckling

Det händer mycket inom avfallshanteringen och har så gjort under åren som gått.

– Sorteringen har förfinats i takt med att vi blir allt bättre på att återvinna. I dag talar vi om att det inte finns något avfall, utan att det mesta kan tas om hand på ett bra sätt. Mängden deponiavfall som alltså läggs på särskilt avfallsupplag är i dag en mycket liten del av allt som lämnas på våra återvinningscentraler, fortsätter Magnus.

Samtidigt som återvinningen blir allt mer omfattande växer också trenden att återbruka, det vill säga använda saker längre, köpa begagnade saker eller reparera saker som gått sönder. Sedan några år tillbaka finns Startpunkten på Må återvinningscentral där kunderna kan lämna möbler och heminredning som på så sätt kan få ett andra liv.

– Startpunktens tält är mycket populärt precis som Myrornas insamlingsbehållare för kläder och skor som finns strax intill, säger Magnus Vestman.

Firande med korv och fika

Den 29 september har Må återvinningscentral extra långt öppethållande mellan kl 10–16 och alla som besöker centralen bjuds på korv och fika. Eftersom det samtidigt är Återvinningens dag finns även Startpunkten på plats för att visa hur enkelt, snyggt och prisvärt det är återbruka saker och ting.

Men inte nog med det. Miva firar också att storpantarmaskinen på Må nyligen tagit emot en miljon förpackningar. Alla kunder som tar med sig pant den 29 september och testar maskinen får därför en present. Hoppets Stjärna berättar också hur pantpengen kan bli en dricksvattenbrunn på Haiti om den skänks till dem. Naturligtvis kan man skicka pengarna till annan välgörenhet, få dem på en värdecheck eller insatta på sitt PayPal-konto.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.