Överbliven mat till behövande i Mivas matavfallspåsar

Årligen förbrukar Mivas kunder närmare 2,2 miljoner matavfallspåsar. I ett sam­arbete mellan Miva och Svenska Kyrkan Örnsköldsvik ska nu en liten andel av dessa få göra ytterligare nytta bland samhällets behövande.

Sedan snart två år tillbaka samarbetar Svenska Kyrkan Örnsköldsvik med Stora Coop och sedan i höstas även med ICA Kvantum. Samarbetet handlar om att kyrkan tar hand om mat som har kort hållbarhet och inte kan säljas i butikerna. Istället för att kasseras används det i matkassar som kyrkan delar ut till ekonomiskt utsatta. Hittills har överbliven frukt, grönt och bröd paketerats i plastpåsar, men nu kan det istället fördelas i Mivas matavfallspåsar.

– Av den stora mängd matavfallspåsar som vi årligen upphandlar är det en försumbar liten mängd vi låter Svenska Kyrkan använda i deras både behjärtansvärda och viktiga arbete. Upplägget är ju dess­utom dubbelt bra eftersom det också är ett jättebra sätt att minska avfallsmängderna och att maten äts upp istället för att slängas, säger Åsa Möller som är avdelningschef för Avfall och återvinning på Miva. Dessutom kommer de som tar emot kyrkans matkassar förhoppningsvis använda pappers­påsarna till sitt matavfall.

Två gånger i veckan delar Svenska Kyrkan ut mat till behövande i församlingshemmet i Örnsköldsvik. Pandemin har försvårat genomförandet, men genom anpassningar utifrån rådande rekommendationer fortsätter utdelningen och är viktigare än någonsin.

– Nöden tar inte slut med corona, tvärtom ser vi ett jättebehov. Även utan pandemi har vi ett tuffare samhälle idag och till oss kommer såväl barnfamiljer, pensionärer, nysvenskar som människor med missbruksproblem och många andra. Vi känner att vi kan göra skillnad och är jättetacksamma för det stöd Miva ger oss, säger Ingemar Johansson som är diakon på Svenska Kyrkan Örnsköldsvik.

Utdelningen sker tisdag och torsdag, och det är församlingens diakoner tillsammans med kommunens integrationsstödjare och några glada volontärer som fördelar matvarorna. Maten har kort datum och vilka varor som läggs i kassen kan variera beroende på vad butikerna får över i sin sortering. Utdelningen gör att människor får hjälp, bra mat kommer till användning istället för att slängas och matsvinnet minskar. Ett svårslaget koncept.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Ingemar Johansson, diakon, Svenska Kyrkan Örnsköldsvik
ingemar.j.johansson@svenskakyrkan.se, 0660-26 64 07

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation