Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Örnsköldsviks nya vattenverk tar form

Nu har bygget av Gerby, som är namnet på Örnsköldsviks nya vattenverk, kommit en bra bit på väg. Från det att första spadtaget togs i november för ett år sedan har både stomme, väggar och tak monterats. Nu återstår så att säga finliret – att installera den utrustning och teknik som behövs i processen att rena vattnet. Och att koppla in de redan färdigställda överföringsledningarna.

- Arbetet med att planera och projektera för vattenverket har pågått under lång tid, och vi har också haft förseningar på vägen. Egentligen lyftes behovet av reservvatten och nytt vattenverk redan på 1990-talet. Men sedan spaden väl sattes i marken så har det gått fort. Jag är stolt att Örnsköldsviks största och modernaste vattenverk kan tas i bruk nästa år och se till att rent vatten fortsätter att nå kunderna lång tid framöver, säger Gerth Mattebo, vd på Miva.

En del av byggmaterialet är producerat i närområdet. De största väggelementen på hela tre gånger sju meter är tillverkade av Strängbetong i Långviksmon och filtren har levererats av Örnalp Unozon på Sjögatan i Örnsköldsvik.

Det nya vattenverket i Gerdal ska tillsammans med nya överföringsledningar långsiktigt säkra tillgången till dricksvatten i centralorten och i Sidensjöområdet. Vattenverket beräknas stå klart år 2021.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation