Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Örnsköldsviks matavfall till Härnösand

Matavfallet som samlas in i de bruna kärlen har gått till behandling i Skellefteå för att bli fordonsgas och växtnäring. Eftersom biogasanläggningen i Skellefteå nu håller på att byggas om transporteras matavfallet från Örnsköldsviks kommun istället till Härnösand.

Så kommer det också att fortsätta efter att ombyggnationen i Skellefteå är klar. Härnösand Energi och Miljö, HEMAB, har nämligen vunnit upphandlingen av omhändertagandet av matavfallet från vår kommun och Örnsköldsviks matavfall kommer att behandlas i rötningsanläggningen som håller på att byggas där.

Kortare avstånd och större miljövinst

Det nya avtalet med Härnösand gäller från och med 1 mars 2017 och tre år framåt med möjlighet till ett års förlängning. Precis som i Skellefteå blir Örnsköldsviks matavfall fortsättningsvis fordonsgas och växtnäring. Att matavfallet inte stannar i Örnsköldviks kommun och behandlas här beror helt enkelt på att vi i dagsläget inte har någon sådan anläggning. Men matavfall är fullt av energi och klarar därför ganska långa transporter utan att man förlorar miljövinsten.

– Avtalet med HEMAB känns mycket bra. Det har fungerat bra i Skellefteå, men Härnösand ligger ju betydligt närmare oss och gör att miljövinsten kan bli ännu större, säger Åsa Möller, avdelningschef för Avfall och återvinning på Miva.

1 300 ton matavfall från Örnsköldsvik

Med den nya upphandlingen kommer HEMAB årligen att tillföra ytterligare cirka 1 300 ton matavfall till biogasanläggningen i Äland.

– Vi är såklart väldigt nöjda att vi har fått det här uppdraget. Vi har goda förutsättningar att ta emot matavfallet för energiutvinning. Att transportavståndet blir så kort som möjligt är naturligtvis också positivt, både ur ekonomisk och ekologisk synvinkel, säger Joakim Nordkvist, affärsområdeschef för Återvinningen på HEMAB.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster