Örnsköldsviks kranvatten kan utses till Sveriges bästa

Imorgon den 20 oktober är det dags för regionfinal i årets Kranvattentävling. På plats i Umeå kommer Miva att finnas med ett vatten som tappats vid Kranmärkta Friskis & Svettis i Örnsköldsvik.

– Vi har ett erkänt gott vatten i vår kommun som fått fina hedersomnämnanden vid de två senaste kranvattentävlingarna. Så vi har goda chanser, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

Den nationella Kranvattentävlingen utser Sveriges godaste kranvatten och har tidigare anordnats 1997, 2005, 2010 och 2015. I år gör 104 kommuner upp om titeln och i regionfinalen i Umeå deltar sex kommuner.

– Det är såklart roligt om vi vinner, men framförallt är tävlingen ett sätt att uppmärksamma vårt viktigaste livsmedel som vi ofta tar för givet. Det är en fantastisk naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen. Dessutom är det gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis.

Kranmärkt – en hållbarhetsmärkning

Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige. Temat för årets tävling är därför Kranmärkt, som är en hållbarhetmärkning för verksamheter som aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. En rejäl besparing på många sätt med tanke på att det går åt 300 gånger så mycket energi för att producera en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten. Dessutom är flaskvatten minst 250 gånger dyrare jämfört med vatten från kranen.

För Friskis & Svettis Örnsköldsvik var det självklart att kranmärka sin verksamhet:

– Förpackat vatten innebär onödiga transporter och onödigt avfall. Så när jag såg en artikel i Tidningen 7 om ett företag som hade kranmärkt sig var det ett självklart val att kranmärka vår anläggning, säger Lisa Holmgren som är hemsideansvarig på Friskis & Svettis. Vi har så gott vatten här i Örnsköldsvik och idag är det ingen som efterfrågar flaskvatten hos oss.

Tävlingsvatten från Friskis & Svettis

Tävlingsvattnet från Örnsköldsviks kommun kommer att tappas hos Friskis & Svettis på Sjögatan i Örnsköldsvik. Det görs enligt konstens och tävlingens alla regler på måndag eftermiddag för att sedan levereras till Umeå av två Miva-representanter under tisdagen.

– Sist tävlade vi med vatten från vattenverket i Norrböle, men den här gången blir det vatten från vårt största vattenverk i Gerdal. I grunden samma goda vatten, men vi får se vilka nyanser juryn hittar, säger Lars Westberg.

Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Övriga kommuner som deltar i regionfinalen är Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Umeå och Vindeln. En smaksäker jury provar och bedömer alla bidrag och utser två kommuner som går vidare till riksfinalen i Stockholm den 18 november.

Läs mer om kranvattentävlingen på svensktvatten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort avfall och slam under kommunens ansvar enligt miljöbalken. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation