Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Örnsköldsvik är Årets Återvinningskommun

Örnsköldsvik är Årets Återvinningskommun. Det stod klart efter den årliga åter-vinningsgalan i Stockholm den 29 november. Örnsköldsvik får utmärkelsen bland annat för att ha effektiviserat förutsättningarna för att återvinna avfall i allmänhet och förpackningar i synnerhet. Vad gäller att sortera förpackningar ligger dessutom Ö-viksborna långt över rikssnittet.
Logotype Årets Återvinningskommun

— Mycket roligt, och detta är till stor del en utmärkelse till våra kommuninvånare. Det är tack vare dem Örnsköldsvik ligger över riksgenomsnittet vad gäller återvinning av tidningar och förpackningar. I vår kommun samlas det in exempelvis nästan dubbelt så mycket plastförpackningar jämfört med rikssnittet, säger Åsa Möller som är chef för Avfall och återvinning på Miva.
 
Under 2011 samlade Ö-viksborna in i genomsnitt 96,8 kilo förpackningar och tidningar. Det ska jämföras med rikssnittet som ligger på 75,9 kilo per person. För Örnsköldsvik är siffran dessutom en förbättring från 2010 med tre procent.

I juryns motivering framhålls att Örnsköldsvik skapat visioner och mål som leder framåt och satt avfalls- och återvinningsfrågor i främsta rummet. Miva strävar efter att vara ett föredöme för sina kunder, för sina medarbetare och för andra kommuner i vårt land. Att kommunen nu utsetts till Årets Återvinningskommun är ett bevis på en strävan i rätt riktning.
— Att ändra vanor är svårt, men genom information och serviceinriktad personal vill vi uppmuntra till både återanvändning och återvinning. Det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Åsa Möller. En viktig del i framgången är givetvis vårt arbete med att ytterligare underlätta kundernas besök på Må återvinningscentral, som är en erkänt mycket bra och tillgänglig anläggning.
 
Arbetet med att minska det avfall som hamnar i soppåsen fortsätter. Näst på tur är att komma igång med separat insamling av matavfall under 2014, något som välkomnas av många kunder. Just nu håller Miva på att utreda hur det ska fungera både praktiskt och ekonomiskt. Information inför matavfallsinsamlingen kommer att starta under nästa år.

Utmärkelsen Årets Återvinningskommun är en av åtta olika kategorier som tillsammans utgör Sveriges tyngsta miljöpris, Swedish Recycling Awards. Arrangör är tidningen Recycling & Miljöteknik. I kategorin Årets Återvinningskommun slutnominerades förutom Örnsköldsvik även Alingsås kommun och Torby kommun.

Läs mer om Återvinningsgalan och Swedish Recycling Awardslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information

Åsa Möller, chef Avfall och återvinning, Miva
asa.moller@miva.se, 0660-330 351

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har 109 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor. Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.