Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2012-04-12

Nytt utseende på Mivas faktura

Från och med april har fakturan från Miva ett nytt utseende. Den förändrade fakturan är en del i arbetet med att uppgradera vårt kundhanteringssystem inför framtida krav och behov. Förändringarna är små, men vi vill ändå passa på att förklara några av dem.

På bilden av fakturan här nedanför har vi markerat några av de främsta förändringarna som förklaras under bilden. Klicka på bilden för att se den i större format samt se förändringarna på fakturaspecifikationen.

Har du frågor eller funderingar kring din faktura och dess nya utseende är du självklart välkommen att kontakta vår kundservice, 0660-330 400.

Exempel ny fakturalayout
Kod till Mina sidor
Den tidigare rubriken "Kod" har förtydligats och heter numera "Självservicekod". Detta är den kod du anger när du loggar in på vår självservicetjänst Mina sidor på Mivas hemsida. Förutom koden behöver du även ange ditt kundnummer som finns angivet på fakturan.
 
Samlade kontaktuppgifter
På den nya fakturan har vi samlat alla kontaktuppgifter som behövs om du vill ta kontakt med Miva via telefon, fax eller e-post. Självklart är man också välkommen att besöka oss på Torggatan 10 i centrala Örnsköldsvik.
 
Våra tjänster redovisas i klartext
Redan på fakturans första sida ska du klart och tydligt se vilka tjänster fakturan omfattar. "Hushållsavfall" avser hämtning av hushållsavfall, "Vatten/avlopp" avser vattenförbrukning och om du är ansluten till kommunalt avlopp även omhändertagande av avloppsvatten, samt "Slamtömning" avser tömning av enskild avloppsanläggning.
 
Enkelt och miljövänligt med e-faktura
På fakturans baksida följer precis som tidigare en fakturaspecifikation. I vissa fall kan specifikationen fortsätta på ytterligare en sida trots att det finns utrymme kvar på den första sidan. I dagsläget är det tyvärr inte något som vi kan påverka. Det styrs av den avancerade teknik och systemkopplingar som krävs för att varje månad skicka ut cirka 10 000 fakturor. Men självklart arbetar vi för att i framtiden slippa onödiga pappersutskrifter. Redan nu kan du själv bidra till detta genom att skaffa e-faktura.
Läs mer om e-faktura

Påminnelse om att vända blad
Vår kundservice har fått många samtal från kunder som vill veta mer specifikt vad fakturan omfattar. I samtliga fall har man missat att vända på fakturan där specifikationen följer. Nederst på fakturan påminner vi nu därför om att vända på fakturan.

Tydligare text i specifikationen
Fakturan och fakturaspecifikationen har fått en tydligare text som är enklare att läsa, och som gör att specifikationen inte upplevs rörig.
 
Endast årlig grundavgift för hushållsavfall
Den beräknade årskostnaden för hushållsavfall har tagits bort på den nya fakturan. Det beror på att det helt enkelt inte går att förutspå hur många tömningar och kilo du som kund kommer att lämna under ett år. Däremot finns givetvis den årliga grundavgiften redovisad.
 
Tydligare uppställning av beräknad och faktisk vattenförbrukning
Den beräknade årsförbrukningen och årskostnaden samt mätarställning för vatten har placerats direkt under rubriken "Vatten/avlopp" istället för sist som tidigare. Detta för att få ett mer pedagogiskt upplägg där du först ska se vilken förbrukning du haft och därefter vad den förbrukningen kostat dig.
 
Först framgår en beräknad årsförbrukning som baseras på den mätarställning som du bör rapportera till oss minst en gång per år. Utifrån mätarställningen du rapporterar gör vi sedan en beräkning av din årsförbrukning och en årskostnad, som vi i de flesta fall debiterar sex gånger per år. Det är den beräkningen som står angiven på fakturan. Om mätarställningen inte rapporteras minst en gång varje år finns risk att skillnaden mellan den beräknade och den faktiska förbrukningen blir stor, vilket kan innebära onödiga överraskningar när du får din faktura.
 
Under årsberäkningarna står ditt vattenmätarnummer och strax under framgår vilken förbrukning som fakturan avser. Först redovisas föregående beräkning från den förra fakturan. Därefter framgår om du har rapporterat in en ny mätarställning. Sist finns en ny beräkning av din förbrukning för den kommande perioden fram till nästa faktura. Detta ger en summa i antal kubikmeter som ligger till grund för vad du ska betala i rörlig förbrukningsavgift.

I exemplet (se nedladdningsbar PDF-fil) är det två år sedan kunden senast rapporterade sin mätarställning. Det har inneburit att han betalat mer än vad han faktiskt har förbrukat. Så snart en ny avläsning rapporteras till oss reglerar vi det utifrån den preliminära beräkningen som gjorts på tidigare fakturor.

PDF-möjlighet på Mina sidor
En efterlängtad förbättring är också att det i fortsättningen blir möjligt att spara ner fakturor som PDF-filer på självservicesidorna på vår hemsida.

Ladda ner folder om fakturans nya utseendePDF (pdf, 1021.4 kB)

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster