Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Ny sortering av värmeljuskoppar

September är här och hösten gör sig redo. Det innebär också att den svenska högsäsongen för värmeljus startar. Varje år tänder vi i Sverige enorma 300 miljoner värmeljus, men sedan april i år ska de uttjänta värmeljuskopparna inte längre sorteras som metallförpackning utan enbart som metall.

Efter beslut i EU-kommissionen ska värmeljuskoppar inte längre samlas in som metallförpackning. Det betyder att de inte ska lämnas på en återvinningsstation tillsammans med övriga förpackningar, utan istället sorteras som metall på Må återvinningscentral eller dess mobila variant, där Miva ser till att de kan materialåtervinnas. Lägg metallkoppen i metall, men lossa först vekeshållaren så separeras järnet från aluminium och mer kan återvinnas.

Miljövinsten av att återvinna aluminium och stål består framförallt i att man sparar stora mängder energi genom att återanvända gammalt material jämfört med att tillverka nytt. Vid återvinning av aluminium förbrukas endast fem procent energi jämfört med den energi som går åt vid nytillverkning. Motsvarande siffra för stål är 25 procent.

Läs mer om att sortera metall

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.