Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Miva värnar skräpfri natur

Sveriges största manifestation mot nedskräpningen. Det är vad organisationen Håll Sverige Rent kallar sina Skräpplockardagar som man organiserat i flera decennier. Alla är välkomna att delta utifrån sina förutsättningar, och i vår kommun hjälper Miva alla förskolor och skolor att dra sitt strå till stacken.

För även om alla är välkomna i Skräpplockardagarna, så är det just barn och elever som är de flitigaste deltagarna. Miva ska vara ett föredöme med en hållbar utveckling i fokus och därför vill vi hjälpa de barn och ungdomar som vill ta ansvar för vår gemensamma miljö.

Miva lämnar och hämtar säckar

Håll Sverige Rent erbjuder gratis sopsäckar till alla som anmäler sig på deras kampanjsida före den 22 april. Under vecka 19 hjälper kommunens transportteam sedan till att distribuera dessa till de förskolor och skolor som anmält sig till Skräpplockardagarna. Materialet kan också hämtas på Mivas avdelningskontor vid Må återvinningscentral, Returvägen 5.

I första hand ska skolorna lämna de fyllda säckarna bland sina vanliga sopor, men om man varit flitig och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning från de skolor som anmält sig.
Det är ingen stor insats Miva gör och skräpplockning i naturen är inte något Miva sysslar med till vardags, men däremot känns det viktigt att ta till vara barns lust att hålla rent. Att lära sig ta ansvar både för sig själv och vår gemensamma miljö är något att uppmuntra, säger Hanna Dahlqvist, miljöingenjör på Miva och ansvarig för att koordinera bolagets insatser

Skräpplockardagarna varar under hela våren eftersom snön försvinner olika fort i olika delar av Sverige. I Örnsköldsvik pågår skräpplockningen extra intensivt under vecka 21, och det är också utifrån det Miva levererar och hämtar sopsäckar.

Skräpplock skapar engagemang

Skräpplockardagarna arrangeras inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Genom att se skräpet och effekten av även de små skräpföremålen så skapas engagemang. Många som plockar skräp visar samtidigt omvärld och beslutsfattare att nedskräpningen är en viktig fråga.

Läs mer på www.skrapplockardagarna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information

Hanna Dahlqvist, miljöingenjör, Miva
hanna.dahlqvist@miva.se, 0660-330 353
Lars Westberg, funktionsledare kommunikation, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miva

Miva, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB, är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har 110 medarbetare och omsätter 180 miljoner kronor.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation