Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Miljösmarta julklappstips

Varje år köper vi julklappar för miljarder. Men behöver vi verkligen fler prylar i våra liv? Satsa istället på alternativa julklappar. Presenter som många gånger uppskattas mer än ytterligare en pryl.

Så skippa både julklappsångest och nytillverkade prylar i år. Med lite fantasi kommer du garanterat att hitta den perfekta julklappen till dina nära och kära!

Mivos 3 tips på alternativa julklappar

  • Ge bort abonnemang på produkter som distribueras digitalt och som därför spar på miljön. Exempelvis en prenumeration på ljudböcker, tidningar, filmer, musik eller spel.
  • Att få hemgjorda julklappar uppskattas ofta av den som inte har tid att laga och pyssla själv. Det kan vara allt från mat, godis och
    kryddor till en... mobillåda.
  • Ge bort personliga presentkort istället för ett vanligt presentkort. Det kan vara allt från saker som spar mottagarens tid, exempelvis hjälp i trädgården, städhjälp, en god middag till en heldag på museum. Att ge bort tid och upplevelser tillsammans uppskattas av allt fler i tider när skärmtid tar över allt mer av vår gemensamma tid.

Så satsa på att ge varandra miljösmarta julklappar som ger så mycket mer än bara klappen. Presenter som minskar belastningen på jordens resurser och som dessutom minskar avfallsmängderna. God jul!

Miljönär-shoppa

Tips på var du hittar Miljönär-vänliga klappar i vårt område hittar du på vår webbplats miva.se/miljönär.

Här kan du Miljönär-shoppa

Fler hållbara jultips

Men julen är inte bara julklappar. Vi lägger massor av pengar på mycket annat också. Och tyvärr är det en stor del som åker i soporna eller förpassas till en slumrade tillvaro i en mörk garderob. Miva ger dig tipsen för att fira en mer hållbar jul. Och tänk på att även om du bara väljer att följa något av råden är det steg i rätt riktning.

Satsa på LED-slinga

Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga.

Skippa plastgranen

Välj vanlig svensk gran, ofta kallad rödgran, som har transporterats så kort sträcka som möjligt.

Naturligt julpynt

Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg och fantasi.

Glitter innehåller mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

Strunta i prylhetsen

Ge bort upplevelser och tjänster i julklapp. Det tär inte på vår miljö och genererar lite eller inget avfall. Biobiljetter, konsertbiljetter, utflykter eller resor är exempel på mer hållbara julklappar. Eller satsa på att göra sådant som förbrukas. Som godis eller mat som kan ätas upp.

Ett annat alternativ är att handla second hand. Här kan du hitta de originella och riktigt personliga julklapparna. Begagnade julklappar saknar dessutom förpackning, vilket också sparar på miljön.

Alternativa omslagspapper

Använda gamla modemagasin som trendigt presentpapper till dina julklappar. Eller överblivna tapeter eller tygbitar. Personligt och förvånansvärt snyggt!

Ställ grönt på julbordet

Att äta mer grönt och mindre kött är något av det viktigaste vi kan göra för planeten.

Välj ekologiskt

Du får råvaror av hög kvalitet och bidrar med en god jul till naturen, djuren och människor i andra delar av världen.

Njut av fina fisken

Sill och ansjovis är inte hotade och innehåller inte så mycket miljögifter. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk, då långan är utrotningshotad. Odlad Krav-lax bidrar inte till utfiskade hav. Strunta i ålen, den är nästan utrotad.

Laga gott på resterna

Komma ihåg att laga gott på julens alla rester.

Så sorterar du julsoporna

Julklappspappret

Lämnas i behållaren för pappersförpackningar på en återvinningsstation

Julsnöret

Sorteras som restavfall i soppåsen.

Värmeljusen och marschallerna

Sorteras som metall på en återvinningscentral. Det gör inget om det finns stearin kvar. Pilla loss den lilla vekeshållaren innan du
lägger även den i behållaren för metall. Då kan de två materialen återvinnas var för sig.

Ett tips är också att köpa refill-värmeljus. I handeln finns värmeljus av 100 % stearin och en ljuskopp i glas, som du enkelt laddar med en ny ljusrefill.

Julgranen

Lämnas på återvinningscentral

Panten

Kom ihåg att återvinna burkar och flaskor. Det gör du riktigt enkelt och snabbt på Må återvinningscentral. I vår storpantarmaskin behöver du inte röra burkarna och flaskorna, utan häller dem direkt i maskinen. Du kan välja mellan att få en värdecheck som du kan handla för i de flesta matbutiker, få pengarna insatta på ditt PayPal-konto eller skänka pengarna till välgörenhet.

På Må kan du välja att skänka dina pengar till Håll Sverige Rent, Barncancerfonden, Unicef eller den lokala organisationen Hoppets Stjärna. Miva samarbetar med Hoppets Stjärna och väljer du det gåvoalternativet är du med och bidrar till en ny dricksvattenbrunn på Haiti.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation