Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Mer förpackningar samlas in i Örnsköldsvik

Statistik kring insamlat avfall under 2011 duggar tätt just nu. Nu är det FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som presenterar sina insamlade volymer under fjolåret. Och Ö-viksborna kan känna sig stolta som ligger en god bit över rikssnittet.

FTI ansvarar för alla återvinningsstationer som finns runt om i landet och kommunen. Bara i Örnsköldsvik finns 33 stationer där vi lämnar tidningar och hushållsförpackningar. Det är avfall som omfattas av det så kallade producentansvaret, där producenterna istället för Miva ansvarar för insamlingen.

20 kg över rikssnittet
Under 2011 samlade Ö-viksborna in i genomsnitt 96,8 kilo förpackningar och tidningar. Det ska jämföras med rikssnittet som ligger på 75,9 kilo per person. För Örnsköldsvik är siffran dessutom en förbättring från 2010 med tre procent.

Överlag har vi blivit bättre på att lämna alla typer av förpackningar till en återvinningsstation. Den största ökningen står dock plastförpackningarna för med nästan 12 procent tätt följd av metallförpackningarna med en ökning motsvarande 10 procent.

Tvåa i länet
Vid en jämförelse inom länet hamnar Örnsköldsvik tillsammans med Härnösand på en delad andraplats. Bäst på att lämna tidningar och förpackningar till återvinning var Timrå med 101,7 kilo per person. Sist i länsligan hamnar Sollefteå med 77,7 kilo per person.

Vad är producentansvar?
Varje företag som tillverkar eller säljer förpackade varor ska också ansvara för att det finns ett insamlingssystem dit vi som köper varorna kan lämna förpackningarna för återvinning. Samma sak gäller för tidningar. Det kallas producentansvar.

Insamlingssystemet finansieras bland annat med hjälp av förpackningsavgifter som producenterna betalar till REPA, som är en del av FTI. Det är i sin tur FTI som ansvarar för och sköter alla återvinningsstationer som finns runt om i landet. På återvinningsstationen lämnar du tidningar samt förpackningar av glas, papper, plast och metall. Den som har frågor om hur stationerna sköts, om det behöver städas, snöröjas eller om någon av behållarna behöver tömmas kontaktar FTI på telefon 0200-88 03 11.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster