Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2013-05-02

Många unga skräpplockare

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och under vecka 21 anordnas dagarna i Örnsköldsviks kommun. I år med rekordmånga deltagare. Hela 26 skolor och föreningar har anmält sitt deltagande.

26 skolor med 1972 skräpplockare

I Örnsköldsviks kommun har 26 skolor och föreningar anmält sig på kampanjsidan www.skrapplockardagarna.selänk till annan webbplats, vilket gör att minst 1972 barn och ungdomar plockar skräp under vecka 21. Mivas roll är att förse de skolor/föreningar som anmält sig med säckar samt erbjuda hämtning av fyllda säckar om de inte får plats bland de vanliga soporna.
‑ I fjol deltog ett 10-tal organisationer, så deltagandet har nästan tredubblats trots att vi inte har marknadsfört dagarna mer än att skicka ut en inbjudan till alla skolor, säger Ingela Eriksson, miljöingenjör på Miva och ansvarig för att koordinera bolagets insatser.

Blygsam men viktig insats

Skräpplockardagarna arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent och ska inte enbart ses som ett tillfäll att göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Genom att se skräpet och effekten av även de små skräpföremålen så skapas engagemang.
‑ Eftersom Miva ska vara ett föredöme med bland annat en hållbar utveckling i fokus känns det jätteroligt att vi med vår relativt blygsamma insats kan uppmuntra barn och ungdomars engagemang mot nedskräpning, säger Ingela Eriksson.

Tvåa i länet

Örnsköldsviks engagemang står sig också bra vid en jämförelse med andra kommuner i Västernorrlands län. Sett till både antalet medverkade skolor/föreningar och antalet skräpplockare så hamnar Örnsköldsvik på en andraplats.

KommunAntal skolor/föreningarAntal skräpplockare
Sundsvall585165
Örnsköldsvik261972
Härnösand6300
Kramfors390
Timrå3363
Sollefteå246
Ånge279

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation