Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Livsviktigt vatten fyller torget i Örnsköldsvik

På lördag den 26 maj arrangerar Miva en familjedag där vårt livsviktiga vatten står i centrum. Tillsammans med den traditionella Trädgårdsmässan kommer Stora torget i Örnsköldsvik att fyllas med olika perspektiv av vatten.

Vi tar vårt rena dricksvatten för givet och glömmer att det är vårt viktigaste och mest kon­trollerade livsmedel. På senare år har diskussionen om att hushålla med vårt dricksvatten blivit allt vanligare, men alltför sällan pratas det om vad vi var och en kan göra för att ta hand om vårt vatten.

– I vår region finns generellt ett överflöd av vatten, men vi måste bli bättre på att använda vårt vatten på rätt sätt. Vattnet rör sig i ett evigt kretslopp och det som hamnar där kan vara svårt att få bort. Mycket kan våra avloppsreningsverk klara av, men inte allt. Med en va-dag vill vi förklara hur allt hänger ihop. Vad Miva gör och vad vi var och en kan göra för att ta hand om vårt vatten, säger Gerth Mattebo, VD på Miva.

Information och demonstrationer

På torget finns massor av information. Allt ifrån hur dricksvatten produceras och avloppsvatten renas till stora projekt som Miva genomför just nu. Besökarna får också chansen att se riktigt ruskiga underjordsfilmer. Mivas filmbuss finns på plats som till vardags filmar insidan av ledningarna i marken. I en uppbyggd modell visas också hur ett avloppsstopp blir till.

– När vi spolar i toaletten tänker vi sällan på vilken process vattnet genomgår för att bli rent och kunna återgå till kretsloppet. Att förstå vad som händer ger en aha-upplevelse och större förståelse för att vi exempelvis inte kan spola ned vad som helst i avloppet, fortsätter Mattebo. Genom att både visa och förklara hoppas vi det ska bli lätt att göra rätt.

Maskot-race i bajsboule

Kl 12 framträder elever från Självadskolan med sånger på tema vatten. En halvtimme senare möts stans företagsmaskotar i ett rafflande parti bajsboule. Mivo står som värd när Baazingakaninen, Nyckelpigan, Sigge och Örnie dyker upp. Kl 13 utses den vinnande klassen i Mivas kranvattentävling med uppdraget att bästa marknadsföra kranvatten.

Komtek, fika och tävlingar

Kommunens teknikskola Komtek finns på plats och inspirerar både barn och vuxna med spännande experiment. Förutom gratis fika, tipspromenad och avloppstävling finns även en hoppborg på plats.

– Vi hoppas också att många vill göra vårt blindtest av vatten för att inse det dumma med att bära hem tungt, dyrt och ibland inte ens färskt flaskvatten. Det kommer att bli en toppendag, avslutar Gerth Mattebo.

VA-dagen är såklart även ett utmärkt tillfälle att få svar på sina frågor inom såväl va som avfall och återvinning. Förutom Mivas personal finns även kommunens Miljö- och hälsoenhet på plats, som i egenskap av tillsynsmyndighet svarar på frågor om enskilt avlopp, kompost och dispenser inom avfalls- och va-området.

VA-dagen äger rum den 26 maj mellan kl 11–15.

Läs med om VA-dagen här

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Gerth Mattebo, VD, Miva
gerth.mattebo@miva.se, 0660-330 325

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.