Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Lastpallar och smoothies på Mivas återbruksdag

Tack alla ni omkring 600 personer som besökte Stora Torget i Örnsköldsvik och vår återbruksdag i lördags.
– Med tanke på de katastrofala väderförhållandena under lördagsförmiddagen är vi fantastiskt gladaför att så många ändå trotsade de gråa skyarna och stannade till på torget, säger Lars Westberg som är kommunikationsansvarig på Miva.

Mivas återbruksdag på Stora Torget i Örnsköldsvik

Antalet besökare blev smått fantastisk med tanke på hur vädret såg ut på lördagsmorgonen. Mellan klockan 7-11 när hela torget iordningställdes med Mivas och våra medarrangörers aktiviteter vräkte regnet ner. Med en nästan kuslig precision upphörde sedan regnet klockan 11 när återbruksdagen officiellt öppnade.

Stort intresse för återbruk

På en återbruksdag står givetvis återbruk i fokus. Maria Hörnquists uteplats uppbyggd av återbrukat material drog många blickar till sig. Många förundrades nog också över hur enkelt - och billigt - man kan skapa något eget och helt unikt.

Bild av en uteplats uppbyggd av återbrukat material

Uteplats av återbrukat material designad av Maria Hörnquist

Maria Hörnquist

– Kul att utställningen kunde inspirera så många, säger Maria Hörnquist som också hade konkreta tips till den som vill bekanta sig med återbrukat.

– Att börja med exempelvis en uteplats är jättebra. På en uteplats vågar vi oftast lite mer än inomhus, så där kan man testa att ta ut svängarna. Man blir förvånad över hur trivsamt det kan bli med enkla medel. Sedan är det jättebra att hitta tips och inspiration på Pinterest, som är en webbtjänst där användarna delar med sig av sina bilder på digitala anslagstavlor, säger Maria.

Maria Hörnquist har över 10 års erfarenhet av att jobba med design och varumärkesbyggande i olika former. Alltifrån restauranginredningar till butikskoncept, trendspaningar, kampanjer och olika kommunikationsstrategier. Genom design hjälper hon företag att skapa värden och har genom åren haft uppdrag åt kunder som GANT, Ica, K-rauta och Rimi. Hon ser återbruk som något helt självklart i framtiden.

– Vi människor kommer också alltid sträva efter utveckling och en vilja att "ha nytt". Kan vi då hitta ett sätt att få nytt av gammalt som varken belastar miljö eller plånbok så vinner alla på det i längden. Jag ser återbruk som ett måste, men definitivt ett roligt sådant.

Bild av en svart stol byggd av en gammal lastpall

Stol byggd av gamma lastpall

I uteplatsen som Maria designat till Mivas återbrukdag var det många som gillade loungestolarna gjorde av virket från lastpallar. Tillsammans med en högblank färg så får möbeln ett exklusivt uttryck som man långt ifrån associerar med gamla slitna lastpallar. Här har du möjlighet att ladda ner ritningen och bygga dina egna stolar.

Så bygger du loungestol av lastpall Pdf, 510.7 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 510.7 kB)

26 nya möjligheter att miljönär-handla

Från utomhusscenen bjöds det inte bara på underhållning av Sofia Lundgren och Fredrik Arvidsson, som pluggar på Anders Bagges musikskola Dreamhill Music Academy. Mivas avdelningschef Åsa Möller fick även möjlighet att officiellt dela ut märkningen "Miljönär" till 26 verksamheter inom Örnsköldsviks kommun.

– Fantastiskt att vi kan märka så många verksamheter på en och samma gång. Förhoppningsvis ger det ringa på vattnet eftersom vi vet att det finns fler verksamheter som kan få märkningen, säger Åsa Möller.

På plats under återbruksdagen fanns sex olika verksamheter som kunde ta emot diplom och dekaler med Miljönär-märket. En kommunal verksamhet, ett event, ett klädföretag, en biståndsorganisation och ett par second hand-butiker gav bra exempel på vad märkningen handlar om. I korthet gör dessa verksamheter det möjligt att låna, laga och återanvända eller på annat sätt minska avfallet. 

Maria Vigfors med Miljönär-diplom

Maria Vigfors, Kristinekulle Gård

 – Den här märkningen är jätteviktig för mig och mitt företag som numera också är miljöcerifierat hos Naturskyddsföreningen, säger Maria Vigström som driver företaget Kristinekulle Gård i Trehörningsjö. Jag designar och producerar egna barnkläder och textil heminredning i så kallad re-design, som innebär att minst 95% av den färdiga varan består av återvunnet material. Jag tycket det är viktigt att bidra till ett eget ansvarstagande när det gäller miljön, naturen och hälsan. 

På plats med ett eget tält under återbrukdagen fanns både Kristinekulle Gård och kommunala Startpunkten. Det är två verksamheter som tidigt och på eget initiativ har ansökt och fått märkningen "Miljönär".

Alla miljönär-märkta verksamheter i Örnsköldsviks kommun

Thomas Strömstedt bjuder på skåprensnings-smoothie

Välsmakande skåprensnings-smoothie

Kommunens kostavdelning lagar närmare 13 000 portioner en vanlig dag. Det innebär naturligtvis en del svinn, men avdelningen har jobbat hårt för att minska andelen mat som blir kvar på tallrikarna. Det senaste året har matsvinnet minskat med 31 procent. Thomas Strömstedt är köksenhetschef inom kommunen och fanns på plats under återbruksdagen för att berätta om arbetet med att minska matsvinnet. Han serverade också välsmakande skåprensnings-smoothies som du själv kan göra med hjälp av receptet här nedanför.

– I det kommunala köket såväl i det privata köket handlar mycket om att planera. Genom att planera vilken mat man ska äta under veckan kan man göra inköpen därefter. Det är ett enkelt, men tyvärr inte alltid självklart sätt för att minska matsvinnet, säger Thomas Strömstedt.

– Att sedan göra matlådor av den tillagade mat som blir över är ett annat tips liksom att släppa skräcken för datum. Bäst-före-datum på förpackningar är bara en riktlinje. En oöppnad mjölkförpackning håller gott och väl två veckor efter bäst-före-datum. Lukta och smaka innan du kastar något.

Den kommunala kostavdelningen har kunnat minskat sitt matsvinn bland annat gneom att laga mer mat från grunden, kyla ner överblivna rätter för servering vid senare tillfälle och uppmuntra elever att inte ta mer än de orkar äta upp.

Fixa din egen skåprensnings-smoothie

Värdiga vinnare

Fikatältet med gratis fika från Bageri Viktoria var naturligtvis en populär samlingspunkt under återbruksdagen. Likaså hoppborgen, ballongerna och teckningstävlingen för de yngre. Den kommunala teknikskolan Komtek fanns också på plats där besökarna fick möjlighet att göra jättesåpbubblor, vindflöjlar och programmera robotar.

Vi tackar alla som deltog i vår tipspromenad och skickar ett presentkort med ett spa-paket för 1 person på Paradiset till:

  • Monica Johansson
  • Jocke Nordlund
  • Tarja Berglund

Vi fick också många fina teckningar som visade vad man gör med sitt avfall. En biobiljett kommer med posten till:

  • Melina Brodin Sjögren
  • Agnes Elfving
  • Elias Mirzaei

Stort tack till dig som besökte oss, och som vanligt välkommen att kontakta vår kundservice vid minsta fråga eller fundering.

Se fler bilder från återbruksdagen på vår Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om återbruk

Teckningstävling - så gör jag med mina sopor

Bild med vy över Stora Torget i Örnsköldsvik

Peter Jonsson från Stiftelsen Filippus fick också ta emot Miljönär-utmärkelsen

Hos Komtek fick besökarna programmera robotar

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.