Köp frukt i en papperspåse för matavfall

Mivas bruna matavfallspåsar testas nu för inköp av frukt och grönt i samarbete med ICA Kvantum och Stora Coop. På så sätt kan matavfallspåsen användas två gånger samtidigt som användningen av plast minskar. Förhoppningen är att testet ska falla väl ut och uppskattas av både butiker och kunder.

Matavfallspåsar för frukt och grönt.

Sedan drygt ett år tillbaka är det möjligt för Mivas kunder med ett brunt sopkärl att själv hämta fler matavfallspåsar i 20-talet livsmedelsbutiker runt om i kommunen. På försök utökas nu servicen med att det även blir möjligt att handla i matavfallspåsarna. Bland annat tack vare tips från några engagerade mellanstadieelever i kommunen.

– Våra kunder uppskattar möjligheten att hämta nya matavfallspåsar i sin butik, men många tycker också att det vore bra att kunna använda påsen till mer än matavfall. Därför känns det både roligt och spännande att lansera matavfallspåsarna som komplement till de vanliga plastpåsarna i fruktdiskarna på ICA Kvantum och Stora Coop, säger Anna Näsholm-Gidlund, utredare på Miva.

Att använda matavfallspåsar till frukt och grönt har testats och slagit väl ut på många håll i Sverige. Det har visat sig fungera bra att först använda påsarna som fruktpåse och sedan som påse för matavfall. Många butiker är också intresserad av att erbjuda ett alternativ till plasten som ett led i att arbeta mer miljömässigt. Även om det innebär ett arbetsmoment extra i kassan.

– Det är bra om man kan lämna papperspåsen öppen tills man har passerat kassan. Dels för att bespara personalen som annars måste öppna varje påse, men också för att göra påsen mer hållbar genom att inte knyckla den i onödan, förklarar Anna.

Försöket pågår på ICA Kvantum och Stora Coop och kommer därefter att utvärderas innan möjligheten eventuellt utökas till ytterligare butiker.

Högupplöst bildöppnas i nytt fönster (.jpg)

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation