Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Ingen färg i avloppet

Överblivna färgskvättar ska lämnas till en återvinningscentral. Det gäller även vattenbaserade färger. Sådana färger innebär att de kan spädas och verktygen rengöras med vatten, men de innehåller fortfarande farliga metaller och ämnen som påverkar avloppet negativt. Färg får aldrig hällas ut i avloppet!

Urskrapade och dropptorra målarburkar sorteras som förpackning på en återvinningsstation. Överblivna färgskvättar kan lämnas till vissa färgbutiker, annars ska de lämnas till en återvinningscentral. Stryk av så mycket som möjligt av färgen från penslar och rullar på tidnings- eller täckpapper. Pappret med färg lägger du bland hushållssoporna. Penslarna tvättar du med vatten i en burk. De allra sista färgresterna kan sedan sköljas bort under kranen. Låt burken med vatten stå några dagar så att färgresterna sjunker till botten och häll sedan försiktigt av den klara vattenfasen. Lämna färgslammet till återvinningscentralen.

Penseltvätta rätt

  1. Stryk av det mesta av färgen från penseln på ett tidnings- eller täckpapper. Lägg pappret bland hushållssoporna.
  2. Skölj penseln i en burk med penseltvätt eller vatten beroende på typ av färg.
  3. Torka ur penseln igen och smörj in den med såpa innan du rengör den under rinnande vatten.
  4. Lämna penseltvätt eller tvättvatten i en burk märkt ”penseltvätt” på en återvinningscentral. Tänk på att burken med penseltvätt kan användas flera gånger. Sätt ett bara ett lock på den till nästa gång. När den har blivit alltför smutsig lämnar du den till en återvinningscentral.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.