Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Hjälp till i Lupinkampen

Lupinerna längst våra vägar må vara vackra, men det är en främmande och invasiv art som inte hör hemma här och som slår ut både vanliga ängsblommor och hotade arter. 

Örnsköldsdviks kommun arbetar för att få bort ett antal främmande arter. Det gäller främst lupin, jättebalsamin, jätteloka och parkslide. Du som bor i kommunen spelar en viktig roll i att minska den negativa utvecklingen och få bort invasiva arter på sikt. Under perioden 1–21 juni slås ett extra slag för detta genom Lupinkampen där kommunen uppmanar allmänheten att bekämpa lupiner i vår natur. Genom att ta en bild när du bekämpar blomsterlupiner eller andra invasiva växter och skicka den till samhallsbyggnad@ornskoldsvik.se har du dessutom möjlighet att vinna ett Örnkort.

Släng inte på kompost eller i naturen

Om du tar bort en invasiv art från din trädgård eller mark är det viktigt att du hanterar den rätt. Annars kan du bidra till att växten sprids ännu mer. Du kan lämna de invasiva arterna som du tar ned vid någon av våra återvinningscentraler. Lupinerna ska då lämnas som brännbart avfall i genomskinliga plastsäckar.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.