Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Fira jul som en miljönär – här hittar du julklapparna

Varannan person kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp. På så sätt kan man ge gåvor som inte bara sprider glädje till nära och kära, utan till oss alla genom att vara snälla mot miljön. Avfall Sveriges nya miljönär-märkning visar vägen. Med 26 märkta verksamheter i Örnsköldsviks kommun finns goda möjligheter att göra julen 2016 mer hållbar.

Julen är konsumtionens stora högtid. Nästan varje år slår julhandeln nya rekord när det gäller inköp av klappar och mat – och samtidigt ökar mängden avfall. Fortsätter vi så här kommer avfallsmängderna ha fördubblats inom 15 år. Detta är utveckling som Avfall Sverige vill bromsa.

– För att inspirera svenskarna att konsumera mer hållbart har Avfall Sverige tagit fram märkningen Miljönär-vänlig. I Örnsköldsvik kommun har vi 26 märkta verksamheter, som alla erbjuder Miljönär-vänliga alternativ och på så sätt inspirerar till en mer hållbar julhandel, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

Märkningen delas ut av kommunen och ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända. På miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till alla de cirka 900 märkta verksamheterna där besökarna kan söka på just sin ort för att hitta inköpställen för sina begagnade julklappar. Genom att julshoppa Miljönär-vänligt hjälper man dessutom inte bara miljön utan även sin plånbok.

– I en undersökning som Tradera låtit göra svarar 46 procent att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp till någon. Det är dessutom ett alldeles utmärkt tillfälle för att hitta de originella och riktigt personliga julklapparna, säger Lars Westberg.

Till Miljönär-märkta verksamheter i Örnsköldsvik

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Fakta om Avfall Sverige

Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i landets alla kommuner. Avfall Sverige verkar för att förebygga att avfall uppstår, att mer återanvänds och att det avfall som uppstår återvinns och tas om hand på bästa sätt. Kommunerna och deras bolag är ambassadör, katalysator och garant för denna omställning.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.