Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Fasadbelysning sätter färg på Bodums reningsverk

Rötkammaren vid Bodums reningsverk lyser upp i höstmörkret. ”Vi vill göra något som blir tjusigt för allmänheten”, säger Göran Mattsson, fastighetsingenjör på Miva.

Det hela började med ett medborgarförslag från 2017 om att belysa Mivas vattentorn vid Skyttis för att ”sätta större avtryck och minnesbild av Örnsköldsvik samt ge medborgarna något energigivande och vackert att titta på.”

Miva var positiva till förslaget och även kommunstyrelsen ställde sig bakom vårt svar. Därför undersöker vi nu hur vi på bästa sätt kan belysa vattentornet.

Tog förslaget vidare

Vid tidpunkten då medborgarförslaget skickades in byggdes en ny rötkammare vid Bodums reningsverk och både byggnad och plats lämpade sig bra för fasadbelysning. Vi tog fasta på medborgarförslaget och att vi skulle kunna sätta belysning även på andra byggnader än vattentornet. Den här typen av fasadbelysning blir allt vanligare på till exempel vattentorn och andra offentliga byggnader runt om i Sverige och i Örnsköldsvik har vi redan till exempel Cementatornet.

- Först tittade vi på ett förslag med markplacerade lampor som skulle projicera på fasaden, men eftersom vi bor i Norrland där vi får en del snö var det inte lämpligt eftersom det finns risk att lamporna skulle täckas av snö eller plogas bort, säger Göran Mattsson.

Lamporna är LED och drar inte mycket ström. Det finns också en plan för hur de kan användas.

- Ljusstavarna är placerade i ett mönster och vi kan skifta färg. Till exempel är de röd-vit-gröna när Modo spelar match. Vi vill göra något som blir tjusigt för allmänheten. En person som bor i området har redan hört av sig och gillat det vi gjort.

Lamporna skiftar färg varje dag enligt ett förbestämt schema med undantag för Modos matchdagar som är inställda på Modos färger. Ljuset kan bäst beskådas från Dekarsön utanför Örnsköldsvik.

Den nya fasadbelysningen består av ett antal vertikala lampor som placerats i ett mönster och kan skifta kulör efter en viss programmering. På bilden visas Modos färger eftersom det är matchdag. Foto: Mikael Jonsson

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation