Publicerad

Enklare sortera rätt med nya symboler

Hur kan Återvinningens dag den 29 september bättre uppmärksammas än att lansera ett nytt namn- och symbolsystemet för avfall. Det är precis vad vi nu gör på Bjästa återvinningscentral.

Gammal skylt byts ut mot en ny

Det nya nationella namn- och symbolsystemet är framtaget för att underlätta och öka återvinningen av material och göra det enklare att sortera oavsett var du är eller bor. När allt fler börjar använda de nya systemet kommer nämligen symboler och begrepp att bli desamma på både förpackningar, återvinningsstationer, återvinningscentraler, sopkärl, i soprum och på insamlingskärl ute på stan.

– Ett gemensamt system för hela landet och på alla platser där man sorterar och lämnar avfall känns verkligen välkommet. Idag är det många kommuner och aktörer som hittat på egna namn för många avfallsslag och det kommer vi bort från nu, säger Anna Näsholm Gidlund som är utredare inom avfall och återvinning.

Det nya systemet innehåller 83 symboler med tillhörande namn och färg. Miva kommer att använda 25 av dem. Många skyltar är större än tidigare för bättre synbarhet och kommer precis som idag att ha både siffror och konkreta exempel på avfall.

– I början kommer det säkert att kännas förvirrande med allt det nya och att återvinningscentralen inte ser ut som den brukar, men personalen kommer att vara på hugget och vägleda kunderna från det gamla till det nya systemet, säger Anna.

Nationellt lanserades det nya systemet för drygt ett år sedan och Miva har efter det tittat närmare på hur systemet bäst används i Örnsköldsvik. Bjästa återvinningscentral är först ut att få den nya skyltningen och resterande centraler uppdateras till våren.

Så här ser de nya skyltarna ut

Nya skyltar på Bjästa återvinningscentral

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.