En av Öviks största arbetsplatser väljer kranvatten

Bosch Rexroth Mellansel med drygt 400 anställda tar ställning för en bättre miljö och har nu blivit kranmärkta. Märkningen innebär att företaget endast serverar kranvatten och att arbetsplatsen, möten och aktiviteter som de anordnar är fria från flaskvatten. Förhoppningen är att fler företag tar efter.

Mivas vd Gerth Mattebo överlämnar diplomet om att Bosch Rexroth Mellansel är kranmärkt till Tony Andersson som är platschef vid Bosch Rexroth Mellansel.

– Som en av kommunens största arbetsgivare har vi självklart ett stort ansvar. Inte minst för miljön, där vi jobbar långsiktigt i hela vår verksamhet. Att välja kranvatten framför förpackat vatten är en enkel insats som gör skillnad. Och vi hoppas att fler företag inom Örnsköldsviks kommun också väljer att kranmärka sig och sin verksamhet, säger Tony Andersson, platschef vid Bosch Rexroth Mellansel. Genom att göra det valet kan vi bidra till att minska inte bara på förpackningar och avfall utan också på transporter och utsläpp. Det är bra och viktigt att Miva driver på en sådan här märkning även om man kan tycka att det är en självklarhet.

I Sverige har vi tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige. Det går åt runt 300 gånger så mycket energi för en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten. Dessutom blir det 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen.

Bosch Rexroth Mellansel har nu installerat kolsyremaskiner runt om i fabriken där medarbetarna kan hämta kylt och kolsyrat vatten. Flaskvattnet är ett minne blott.

– Nyligen kranmärktes junior-VM i hockey som snart gästar Örnsköldsvik och nu gör en av kommunens största arbetsgivare ett aktivt val. Det här känns verkligen jätteroligt och jag hoppas att fler företag följer efter. Det är en liten insats som gör skillnad och som har ett stort signalvärde. Kranmärkningen visar att man värnar vårt fantastiska kranvatten. Bosch Rexroth Mellansel är ett föredöme för andra företag, säger Mivas vd Gerth Mattebo.

Pressbilder

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Erika Westberg, kommunikationsansvarig, Bosch Rexroth Mellansel
erika.westberg@boschrexroth.se, 0660- 871 25

Om kranmärkning

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och lanserades 2017 som en nationell hållbarhetsmärkning av Svenskt Vatten. Du kan ansöka om att kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisa-tion anordnar. Läs mer på miva.se/kranmärkt.

Fakta om Bosch Rexroth Mellansel

Bosch Rexroth Mellansel, affärsenheten DC-HD, är en av nio affärsenheter inom Bosch Rexroth. Affärsenheten har ansvar för utveckling, produktion och försäljning av alla Hägglunds hydrauliska drivsystem och tjänster. Huvudkontoret och fabriken ligger i Mellansel. Verksamheten rymmer en global sälj- och servicekår samt montering av Hägglunds DU i Kina och USA. Dessutom produceras Rineer-motorer i USA. Kunderna återfinns bland annat inom återvinning-, gruv-, socker-, plast- och oljeindustrin. Affärsenheten har totalt cirka 600 medarbetare runt om i världen. I Mellansel finns cirka 400 anställda.

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.