Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Dags att plocka skräp

Skräpplockardagarna 2014

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpning. Organisationen Håll Sverige Rent står bakom den årliga kampanjen som samlar alla som vill visa att de är emot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Alla är välkomna att delta utifrån sina förutsättningar, men eftersom barn och elever är de flitigaste deltagarna vill Miva underlätta för de förskolor och skolor som deltar i manifestationen.

Skräpplock skapar engagemang

Skräpplockardagarna arrangeras inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Genom att se skräpet och effekten av även de små skräpföremålen så skapas engagemang. Många som plockar skräp visar samtidigt omvärld och beslutsfattare att nedskräpningen är en viktig fråga.

Anmäl er innan den 27 april

Under vecka 21 anordnas skräpplockardagarna i Örnsköldsviks kommun. Håll Sverige Rent erbjuder gratis sopsäckar till alla som anmäler sig före den 27 april på kampanjsidan www.skrapplockardagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Förutom sopsäckar får de mindre barnen även soppåsar och engångstatueringar. Materialet distribueras under vecka 20.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 23 maj till Hanna Dahlqvist via e-post hanna.dahlqvist@miva.se eller telefon 0660-330 353.

Observera att hämtning av säckar endast gäller de som anmält sitt deltagande på Håll Sverige Rents kampanjsida www.skrapplockardagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. före den 27 april.

Om skräpplockning

Skräpplockningen är tänkt att genomföras i anslutning till skolgården, förskolan eller i anslutande områden utan trafik, t ex parker och andra grönytor. Tänk på säkerheten!

Källsortera gärna det skräp ni plockar. Förpackningsmaterial (papper, plast, metall och glas) lämnas vid närmaste återvinningsstation. Farligt avfall som exempelvis batterier, sprayburkar och elektronikskrot ska lämnas vid Må återvinningscentral eller en mobil återvinningscentral. Farligt avfall får inte läggas i de gula sopsäckarna som vi förser er med.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsidan www.skrapplockardagarna.se. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare. Lycka till!

Läs mer på www.skrapplockardagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner affisch Pdf, 3.4 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 3.4 MB)

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.