Centralt på avstånd – Nu invigs nya centraler i Björna och Husum

Björna återvinningscentral på Hagvägen 5. Klicka för större bild och nedladdning.

Nästa vecka är det dags för invigning av ytterligare två återvinningscentraler i kommunen. Nu är det Björna och Husum som får nya anläggningar för återbruk och återvinning. Den 6 och 8 november invigs återvinningscentralerna i Björna respektive Husum.

I februari invigdes nya centraler i Bredbyn och Bjästa. Tanken var att återstående två centraler i Björna och Husum skulle invigas samtidigt. Men på dessa orter var det en riktig utmaning att hitta lämpliga platser, vilket gjorde att byggena kom igång något senare.

– Nu har vi fem fantastiskt fina återvinningscentraler i kommunen och kan helt överge de gamla mobila centralerna som sedan i februari stått parkerade i Björna och Husum. Det känns verkligen jätteroligt, säger Peter Westin som varit Mivas projektledare under byggnationerna.

”Nu blir det som på Må”

Husumborna har nyligen kritiserat FTI, Förpackning- och Tidningsinsamlingen, för deras placering av återvinningsstationen i centrala Husum. FTI har som målsättning att finnas i tätbefolkade områden och nära annan service för att många till och med ska kunna gå till stationen. Miva vill såklart att återvinningscentralerna ska finnas centralt, men ändå inte i tätbebyggt område.

– Vi har lyckats hitta platser för våra nya återvinningscentraler som är centrala, men ändå inte inne i samhället, säger Peter Westin. Det ska vara lätt att göra rätt och då gäller det att få ihop kraven på närhet och att inte skapa olägenheter.

Mia Bylund Edstrand som är verksamhetskoordinator för GFG-Bygdsam håller med:

– Mivas satsning har tagits emot oerhört positivt i bygden då återvinningscentralen hamnar en bit utanför Husum vilket gör att miljön för de boende inte påverkas. Det är ju dessutom en riktig anläggning mot den tidigare med provisoriska containers i markplan. Nu blir det som på Må. Sedan hade vi såklart hoppats att det här även skulle lösa problemen med återvinningsstationen i centrum, men vi har förstått att det är olika aktörer med olika uppdrag.

Välkommen satsning

Även i Björna är man nöjda med placeringen av den nya centalen:

– Miva har hittat helt rätt plats. Den är diskret, men ändå väldigt central och bra, säger Erik Nordlander som är ordförande för Bygdsam Gideälvdal.

Erik räknar många år bakåt i tiden för att hitta en motsvarande satsning i bygden.

– Det var nog bygget av nya brandstationen för drygt tio år sedan, men Mivas bygge är ju betydligt större än vad det handlade om. Så den nya centralen är väldigt välkommen i bygden och vi är mycket förväntansfulla. Sedan funderar vi såklart hur öppethållandet på sikt kan utökas beroende på efter-frågan. Men nu ska vi först få alla att förstå vilka fina sorteringsmöjligheter vi har på hemmaplan trots att vi bor utanför centralorten.

Fem platser för återbruk och återvinning

Från vecka 45 kan privatpersoner och företag lämna sitt grovavfall på fem olika återvinningscentraler i kommunen. Centralerna i Bredbyn, Bjästa, Björna och Husum har öppet en dag i veckan mellan kl 13–20.

– Från och med nästa år kommer vi också att ha extraöppet på de nya centralerna någon lördag under vår och höst. Då vet vi att det är extra stort tryck och vill därför utöka vår service, säger Peter Westin.

Alla välkommen på invigning

Tisdag den 6 november kl 13 invigs Björna återvinningscentral på Hagvägen 5 i Björna och torsdag den 8 november kl 13 invigs Husum återvinningscentral på Dombäck 241. På plats finns Mivas ordförande Jim Sundelin och VD Gerth Mattebo. I samband med invigningen bjuds det på återvinningsrulle och alla som kommer får en liten present. Premiärdagen öppnas grindarna redan kl 12.30, men först kl 13.30 är det möjligt att slänga sitt avfall.

På de nya återvinningscentralerna kan man lämna grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall. Asbest, däck, fat med spillolja och okända kemikalier är det enda som hänvisas till Må åter­vinningscentral. På alla nya centraler finns även möjlighet att lämna prylar för återbruk. Till Startpunkten lämnas möbler, heminredning samt cyklar, och i Myrornas insamlings­behållare lämnas kläder, skor, accessoarer och hemtextil.

Till pressbilder

Husum återvinningscentral på Dombäck 241. Klicka för större bild och nedladdning.

 

För mer information

Peter Westin, projekt- och entreprenadansvarig, Miva
peter.westin@miva.se, 0660-330 355

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.