Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2015-03-27

Byt ut opålitlig avstängningsventil

Avstängningsventil LK 580

Avstängningsventil LK 580

Den finns en lömsk avstängningsventil i anslutning till vissa vattenmätare som heter LK 580, se bild. Det händer att avstängningsventilens rattar släpper från sina fästen med svåra vattenskador som följd. Om ratten lossnar finns även risk att skadas av såväl ratten som det trycksatta vattnet. I samband med byte av vattenmätare har Miva därför förbjudit sin personal att röra dessa ventiler. Fastighetsägare som har sådana ventiler uppmanas istället att byta ut dessa med hjälp av en behörig fackman.

En vattenmätare mäter kontinuerligt den mängd kallvatten som passerar mätaren via den inkommande vattenledningen. Mätaren är Mivas egendom, men du som fastighetsägare ansvarar för att vårda mätaren och se till att den inte skadas av exempelvis frost. Med viss regelbundenhet är Miva enligt lag skyldig att byta ut vattenmätaren för att skicka den på kontroll. Detta för att säkerställa att den fungerar som den ska och inte mäter fel. Det är i samband med dessa mätarbyten som Mivas personal inte rör avstängningsventiler med märkningen LK 580. Som fastighetsägare är du skyldig att byta ut dessa ventiler inom angiven tid för att Miva ska kunna utföra mätarbytet.

Läs mer om vattenmätaren, dess placering och skötsel

Personal vid Mivas mätarverkstad

På bilden syns personalen vid Mivas mätarverkstad, fr v Lars Sundström, Örjan Byström, Rune Karlsson och Kjell-Arne Wiklund.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster