Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Bevattningsförbud i Örnsköldsviks kommun

Foto: nsva.se

Bevattningsförbudet i Örnsköldsviks kommun upphävs från och med den 6 augusti.

Till följd av det extremt varma och torra vädret inför Örnsköldsviks kommun nu bevattningsförbud som berör alla med kommunalt vatten.

Mer exakt innebär ett bevattningsförbud att det inte är tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller grönsaksland i trädgården med spridare eller vattenslang. Det är inte heller tillåtet att fylla pool, spa eller bassäng eller byta vatten i sådana med kommunalt vatten. Inte heller biltvätt är tillåten. Dricksvatten för normal vattenförbrukning får endast användas till personlig hygien, mat och dryck. Ta del av tipsen nedan för hur du kan anpassa din normala vattenförbrukning.

– Vattenförbrukningen är riktigt stor just nu och vattenverken får jobba hårt för att producera dricksvattnet. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet, säger Kent Westerlund som är va-chef på Miljö och Vatten i Örnsköldsvik, Miva. Om vi inte vidtar några åtgärder, och den höga förbrukningen till följd av den extrema värmen och torkan fortsätter, finns en risk att vattenverken inte hinner producera tillräckligt med dricksvatten.

Under vecka 30 kommer förbrukningen att öka ytterligare när Örnsköldsvik tar emot upp emot 20 000 besökare i samband med O-Ringen.

Men det är alltså inte O-Ringen i sig som är orsaken till bevattningsförbudet. Däremot är det viktigt att gå ut med förbudet innan O-Ringen drar igång eftersom det då kommer att bli en ökad förbrukning. Inte minst genom att många hyr ut logi till våra orienteringsgäster. Men faktum kvarstår att merparten av den ökade förbrukningen står vi alla var och en som bor i kommunen för genom att vi under lång tid använt så mycket mer dricksvatten är normalt. Vi ska vara glada att arrangemanget gästar vår stad och vara goda värdar för detsamma genom att tillsammans vara rädd om dricksvattnet och använda det smart och främst till mat, dryck och hygien.

Eftersom vi inte vet hur länge det torra och varma vädret håller i sig går det heller inte att säga hur långvarigt bevattningsförbudet kommer att gälla. Följ utvecklingen på Mivas webbplats miva.se.

Tack för din hjälp med att vara rädd om vårt dricksvatten!

Läs vanliga frågor om bevattningsförbudet

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400

Detta gäller vid bevattningsförbud

Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till:

 • bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna.
 • bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
 • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
 • högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera.
 • biltvätt med vattenslang.

Vad kan du göra för att spara vatten?

Vi kan alla hjälpas åt att hushålla med vårt värdefulla vatten. Små förändringar i vardagen är betydelsefulla och gör att vi bättre klarar en längre tids torka.

 • En vattenspridare som står på i 20 min gör av med ungefär 150 liter vatten.
 • För varje minut en kran står och rinner försvinner 6 liter vatten.
 • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.
 • En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.
 • Om en familj på fyra personer stänger av kranen med de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Tips hur du kan anpassa din normala vattenförbrukning

 • Om du ska fylla en pool ska du beställa vatten från ett åkeri istället för att använda dricksvatten från kranen.
 • Det är högst förbrukning morgon och kväll, så duscha och kör tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället om det är möjligt.
 • Duscha istället för att bada. Ta korta och snabba duschar och stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.
 • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
 • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
 • Undvik att diska under rinnande vatten.
 • Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.
 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.

För dig med egen brunn

Du som har egen brunn kan påverkas av att grundvattennivåerna är lägre än normalt i vissa områden. Du ansvarar själv för att säkra din vattenförsörjning om din brunn sinar. Du får då kontakta en privat speditör och köpa vatten för att fylla på brunnen igen. Håll därför ett extra öga på vattennivåerna i brunnen och se över hur du kan anpassa din vattenförbrukning, se kommunens hemsida.

Till kommunens information om vattenbrist i egen brunn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.