Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2013-09-04

Besök Miva och briggen Tre Kronor

Den 21-24 september angör briggen Tre Kronor Inre hamnen i Örnsköldsvik. Med sig har hon en utställning kring miljögifter i Östersjön och i anslutning till den finns också Miva på plats.

Vad spolar du ner i avloppet?

Allt vi spolar ner i avloppet hamnar förr eller senare i Östersjön. Därför är farligt avfall och läkemedel det som är absolut viktigast att sortera ut och återvinna på ett riktigt sätt. Kom och besök Mivas monter och lär dig mer om farligt avfall och utmana dig själv i lite avloppsvett. Dessutom informerar vi om ett par aktuella projekt – sluttäckningen av Må deponi och arbetet med att komma igång med separat matavfallsinsamling. Vi finns i anslutning till briggen Tre Kronor i Inre hamnen i Örnsköldsvik.

Miva finns på plats

Lördag 21 september kl 10-16
Söndag 22 september kl 10-14
Måndag 23 september kl 8-17
Tisdag 24 september kl 8-13

Briggen Tre Kronor af Stockholm

I egenskap av ekokommun anordnar även Örnsköldsvik en havsmiljökonferens under briggens besök. Måndag den 23 september mellan kl 13.00-16.30 inbjuds intresserade från hela landet till en konferens om miljögifter i Bottenhavet, våra havsörnar, fiberbankar, Östersjöstrategi och klimatförändringar. Sista anmälningsdag är 18 september och deltagandet kostar 200 kronor.
Läs mer om havsmiljökonferensen i Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta: Briggen Tre Kronor

Tre Kronor af Stockholm, tidigare benämnd Stockholmsbriggen, är en brigg, sjösatt 2005 och byggd efter gammal förlaga. Briggen Tre Kronor har en fast kajplats utanför Kolskjulet på Kastellholmen i Stockholm.

Briggen började byggas 1997 på Skeppsholmen i Stockholm. Skrovet är byggt i ek med ett däck av sibirisk lärk, master och rår av furu eller lärk. De 16 seglen har en sammanlagd yta på 735 kvadratmeter. Fartyget döptes av kronprinsessan Victoria till Tre Kronor af Stockholm och sjösattes 27 augusti 2005.

Briggen Tre Kronor af Stockholm ligger i Örnsköldsviks gästhamn för besök 21-24 september. Under briggens besök finns också en utställning kring miljögifter i Östersjön ”Östersjön – Vem bryr sig….” på plats. Utställningen är skapad av Initiativet Hållbara Hav i samarbete med Stockholms universitet. Initiativet har nominerats till Nordiska Rådets Natur- och Miljöpris 2013.
Läs mer om briggen Tre Kronorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta: Initiativet Hållbara hav

Briggen Tre Kronor är, med stöd av Kronprinsessan Viktoria, initiativtagare till Initiativet Hållbara Hav. Arbetet sker i nära samarbete med forskare, politiker, näringsliv och miljöorganisationer för att få till stånd en hållbar utveckling för Östersjön.
Läs mer om Initiativet Hållbara havlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster