Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad 2013-11-28

Återvinn brandvarnarens batteri på söndag

På söndag den 1 december upptäcker många svenskar att hemmets livräddare har tystnat. Då inträffar nämligen nordiska brandvarnardagen när vi kontrollerar batteriet i brandvarnaren. Se till att de gamla batterierna hamnar direkt i närmaste batteriholk eller på våra återvinningscentraler - och inte i byrålådan.

De två vanligaste batterityperna i svenska brandvarnare är dels alkaliska batterier som bör bytas varje år, och dels litiumvarianter som bör pensioneras efter fem år i tjänst. Båda typerna ska lämnas för återvinning där de påbörjar sin resa mot att förvandlas till allt från cykeldelar och trafikskyltar till just nya batterier.

Det är inte bara brandvarnarbatteriet som många glömmer bort. Även om svenskarna är duktiga på att återvinna är det många som inte tänker på att batterier döljer sig i produkter som leksaker, verktyg och mobiltelefoner. Batteridrivna prylar ligger ofta bortglömda i lådor och förråd. I de svenska hushållen finns till exempel 15 miljoner gamla mobiltelefoner. Töm lådorna och ta elprylarna med dig nästa gång du besöker Må återvinningscentral eller dess mobila variant.

Läs mer om brandvarnardagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster