Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Allt fler sorterar sitt matavfall separat

Hand som stoppar matavfallspåse i brunt sopkärl

Nu har ytterligare en stor del av Örnsköldsviks kommun möjlighet att sortera sitt matavfall separat. Från och med denna vecka börjar nämligen Miva att tömma omkring 2 500 bruna kärl för matavfall i och omkring Domsjö, Bjästa, Köpman-holmen, Överhörnäs och Sidensjö.

När Mivas projekt med att införa separat insamling av matavfall i kommunen nu snart kommit halvvägs har sammanlagt drygt 5 000 kunder ett brunt kärl för matavfall.

– Införandet fortsätter enligt plan och intresset är stort. Det blev extra tydligt när vi deltog under Öviksmässan och fick många frågor om matavfall och hur insamlingen fungerar, säger Peter Westin, projektledare för införandet av matavfallsinsamling på Miva.

Inte för sent att göra sitt val

Örnsköldsviks kommun har valt att fastighetsägaren själv får avgöra om man vill sortera matavfall separat eller inte. En modell som resulterat i att ungefär varannan fastighet i det andra området nu har ett brunt kärl för matavfall. Men den som inte skickat in sin blankett har inte förlorat sin chans att skaffa ett brunt kärl. 

– Det enda som krävs är ett samtal till vår kundservice. Dagligen är det kunder i både det första och andra området som väljer brunt kärl efter att ha sett att grannen skaffat ett eller man börjat prata om det i sitt område eller på jobbet, förklarar Peter Westin. Det här är något nytt och därför är det helt naturligt att det tar en viss tid att vänja sig.

Viktigt att använda papperspåsen

Varje svensk slänger i genomsnitt 70 kilo matavfall varav 25 kilo dessutom är fullt ätbart. Genom att samla in matavfallet kan vi återvinna det istället för att låta det gå upp i rök. Matavfallet som samlas in i Örnsköldsviks kommun mellanlagras på Må avfallsanläggning och transporteras sedan till en biogasanläggning i Skellefteå för rötning. I anläggningen blir matavfallet biogas till fordon och resterna blir gödsel till exempelvis skogen.

– Den behandlingsprocess vi har valt gör att papperspåsen är det bästa alternativet. Därför är det viktigt att använda de papperspåsar vi tillhandahåller. En del tror att papperspåsen inte är tillräckligt hållbar, men använder man den särskilda påshållaren och ser till att låta matavfallet rinna av i vasken så fungerar påsarna oftast utmärkt, säger Peter Westin.

Med det bruna kärlet ingår en årsförbrukning papperspåsar (160 st) som årligen distribueras till kundens fastighet. Skulle årsförbrukningen ta slut tidigare går det bra att själv hämta påsar på Mivas återvinningscentraler samt hos Mivas kundservice på Sjögatan 4A.

Nästa område får erbjudande i augusti

Separat insamling av matavfall erbjuds områdesvis i Örnsköldsviks kommun fram till våren 2017 då alla ska ha fått erbjudandet. Det tredje området utgörs av Björna, Gideå, Landsjö, Flärke (Gideå), Långviksmon, Hädanberg, Trehörningsjö, Kasaviken, Banafjäl, Stubbsand, Degerfälle, Moliden, Flärke (Moliden), Sörmesunda, Gottne, Mellansel, Norrmesunda, Bredbyn, Kubbe, Seltjärn, Solberg, Sörflärke, Myckelgensjö, Skorped, Myre, Gerdal, Mjäla och Sunnansjö. Kunder i dessa områden kommer att få mer information i brevlådan i slutet av augusti 2015.

Alla fastighetsägare får ett informationsbrev i brevlådan när vi erbjuder insamling av mat­avfall i deras område. Under införandeperioden 2014-2017 kommer dock inte fritidshus att erbjudas möjlighet till separat insamling av matavfall.

Läs mer om separat insamling av matavfall

För mer information

Peter Westin, projekt- och entreprenadansvarig, Miva
peter.westin@miva.se, 0660-330 355

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation