Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

5 tips på Återvinningens dag

På söndag den 29 september firas Återvinningens dag för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster. Vi behöver förändra vårt sätt att konsumera och inte minst minimera vårt avfall. Bland annat genom att ta hand om det vi redan äger, återanvända mer och sluta köpa nytt. För att fira Återvinningens dag vill vi bjuda dig på fem tips på hur du som privatperson kan tänka!

1 Lappa och laga kreativt!

Oftast finns det alltid en lösning på ett par trasiga jeans, en envis fläck eller en sprucken söm. Det handlar bara om att tänka kreativt! Broderi är till exempel ett perfekt sätt att piffa till gamla kläder och ting. Varför inte brodera över en envis fläck som inte vill gå bort i tvättmaskinen?

2 Hitta nya användningsområden

En sak kan bli en annan. Många prylar, kläder och förbrukningsvaror hamnar direkt i papperskorgen när vi inte längre har användning för dem. Fokusera istället på en ny funktion, exempelvis kan en gammal tandborste användas för att skrubba trånga utrymmen. Ett par gamla strumpbyxor kan bli mängder av nya hårsnoddar och en gammal t-shirt kan förvandlas till ett nytt kuddfodral. Tänk kreativt!

3 Gör om!

Är du sugen på nytt kan du alltid göra om dina befintliga saker. Bland annat genom att klä om en gammal stol, måla om ett bord eller byta knoppar på en byrå. Se vår inspirationsvideo här på hur du enkelt klär om en stol! Om du är extra händig kan du till och med bygga om dina möbler så de får ett helt nytt utseende.

4 Använd de tjänster som finns tillgängliga

Det finns massor med smarta och miljövänliga tjänster att använda. Du kan exempelvis hyra en klänning eller kostym till högtiderna, låta skomakaren eller skräddaren laga dina skor och plagg, eller lämna in telefonen för reparation istället för att köpa en ny! Kolla in vår karta för att se vilka tjänster som finns i din stad!

5 Köp begagnat

Slutligen – behöver du nya grejer, hitta dem begagnat så sparar du på både miljön och plånboken!

På sidan Miljönär hittar du många konkreta tips och idéer på hur du kan leva både mer hållbart och billigare. Titta in!

Till Miljönär-sidanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Driftinformation