Skräpplockardagarna 2023

En pojke plockar skärp i en påse intill en sjö. Texten "Skräpplockardagarna" i en grafisk orange påse

Vi är riktigt glada över att 3 087 deltagare från 32 förskolor och skolor deltog i årets skräpplockning! Därtill 54 privatpersoner och ett företag. Stort tack för ert engagemang och bidrag till ett renare samhälle!

Ett extra grattis säger vi till Sidensjöskolan klass F-6 och Anundsjöskolan klass 4-6 som vinner 3 000 kr vardera.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Den 1 mars öppnar anmälan till årets skräpjakt som riktar sig till förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Bland alla skolor som deltar lottar Miva dessutom ut två fina penningpriser!

Varje vår ger sig hundratusentals barn ut och plockar skräp under kampanjen Skräpplockardagarna. Det är barnens chans att visa att även den som är liten kan göra stor skillnad! Förra året deltog över 790 000 personer. I Örnsköldsviks kommun var siffran drygt 4 600.

Skräpplock skapar engagemang

Skräpplockardagarna arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent och är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Kampanjen har inte bara till syfte att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Tillsammans lär vi oss om nedskräpningens konsekvenser samtidigt som vi gör våra städer, vår natur och våra vatten lite finare.

Ladda för vecka 19

Under vecka 19 blir det skräpjakt i Örnsköldsviks kommun. Skräpplockardagarna riktar sig särskilt till barn och unga på förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Skräpplockning är en perfekt pedagogisk aktivitet som visar att nedskräpning är fel.

Vuxna skräpplockare bjuds in till aktiviteterna Kusträddarna på våren och till Håll Sverige Rent-dagen på hösten.

Vinn 3 000 kronor

Miva lottar ut två priser om vardera 3 000 kr bland de skolor som deltar. Allt som krävs är att anmäla skolan på Håll Sverige Rents kampanjsida och skicka in några bilder från er skräpplockning. Det viktiga är inte mängden skräp, utan att ni uppmärksammar och engagerar barnen kring nedskräpning.

Skicka bilderna via e-post till tips@miva.se senast den 26 maj. Har ni stora filer rekommenderar vi att ni skickar via gratistjänsten wetransfer.com Länk till annan webbplats..

Tänk på att ha vårdnadshavarens godkännande enligt GDPR om ni skickar in material där barn medverkar på bild.

Inskickat material kan komma att publiceras här på Mivas webbplats miva.se/skräpplock. Här presenteras även vinnaren från och med den 29 maj. Miva har rätt att använda inskickat material i sina övriga informationskanaler.

Hämtning av säckar

I första hand ska avfallet sorteras och förpackningar av papper, glas, metall och plast lämnas i skolans återvinningskärl eller vid närmaste återvinningsstation. Övrigt avfall lämnas tillsammans med skolans övriga hushållssopor.

Om ni varit flitiga och plockat så mycket skräp att det inte får plats i era sopkärl, så erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 12 maj till Anna Näsholm Gidlund via e-post anna.nasholm.gidlund@miva.se eller telefon 0660-330 362.

Varför skickas inga påsar ut i år?

Tidigare år har deltagare som anmält sig till Skräpplockardagarna inom en viss tid fått plastpåsar till skräpplockeningen. Det är något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. Även i desas sammanhang är den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

Därför kommer inga påsar att skickas ut till förskolor, skolor och föreningar i år. Vi uppmanar istället deltagarna att använda påsar som redan finns i exempelvis hemmen eller skolan. Vi tror att det går att göra till ett bra pedagogiskt inslag och leda till fina samtal med barnen om vikten av återanvändning.

Om skräpplockning

Skräpplockningen är tänkt att genomföras i anslutning till skolgården, förskolan eller i anslutande områden utan trafik, t ex parker och andra grönytor. Tänk på säkerheten!

Källsortera det skräp ni plockar. Förpackningsmaterial (papper, plast, metall och glas) lägger ni i första hand i era egna återvinningskärl. I andra hand är vi tacksamma om ni lämnar det vid närmaste återvinningsstation. Farligt avfall ska lämnas på någon av Mivas återvinningscentraler.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare.

Hjälpte informationen på sidan dig?