Artikeln publicerades 30 december 2024
Nya avgifter för avfall och vatten
Kommunfullmäktige beslutade den 25 november om justerade taxor för både vatten och avlopp samt avfall och slam. För ett genomsnittligt villahushåll som sorterar matavfall och har kommunalt vatten och avlopp innebär det en ökning med cirka 100 kronor per månad för avfalls- och vattentjänster. De nya avgifterna gäller från en 1 januari 2025.
Stora investeringar i vatten och avlopp
I likhet med övriga kommuner i Sverige står Miva inför omfattande investeringar i vatten och avlopp. De närmaste 10 åren behöver 2 miljarder kronor investeras i Örnsköldsvik för att möta skarpare lagkrav på avloppsreningen, bygga ut kommunalt vatten och avlopp i omvandlingsområden samt att säkerställa dricksvattenförsörjningen.
– Våra VA-anläggningar står fortsatt inför stora investeringsbehov för att vi ska kunna säkerställa god tillgång på dricksvatten och trygga avloppslösningar för framtiden. Höjda avgifter är nödvändiga för att fortsätta underhålla och utveckla ledningsnät och anläggningar, säger Eriksson.
Brukningsavgiften höjs med 6,5 procent vilket innebär cirka 83 kronor per månad för det genomsnittliga villahushållet. Brukningsavgiften är den löpande kostnaden som bland annat grundar sig på hur mycket vatten som förbrukas. Höjningen går till förnyelse av gamla och slitna ledningar, att minska akuta läckor samt till att utveckla och underhålla Mivas anläggningar som vatten- och avloppsreningsverk.
Anläggningsavgiften, som är den engångsavgift som betalas vid anslutning till kommunalt vatten och avlopp, är däremot oförändrad under 2025.
Förbereder för obligatorisk matavfallssortering
Avgifterna för avfall höjs med 13 procent vilket innebär cirka 27 kronor per månad för det genomsnittliga villhushållet. Avfallstaxan täcker bland annat kostnaderna för att hämta och hantera mat- och restavfall samt driften av alla återvinningscentraler.
– Vi utvecklar och förbättrar ständigt avfallstjänsterna. För att möta kommande utmaningar och fortsatt bidra till en hållbar miljö behöver vi genomföra justeringen. Bland annat har lagkravet på obligatorisk matinsamling en betydande kostnadspåverkan.
Lagen om obligatorisk matavfallsinsamling infördes från och med den 1 januari 2024, men Örnsköldsvik har haft en tillfällig dispens från lagkravet som dock upphör 2026. Det innebär att alla kunder som inte redan har ett brunt kärl för matavfallsinsamling kommer att få det under 2026 vilket innebär stora investeringar i nya matavfallskärl. Dessutom påverkas avgiften av ökade kostnader för energi, bränsle och personal.
Slamavgiften höjs med 13 procent. Tidigare har slam från privata anläggningar använts till att sluttäcka deponin på Må, vilket varit ett kostnadseffektivt sätt att ta hand om slammet. Från och med nästa år behöver slam transporteras till södra Sverige för omhändertagande, vilket innebär en ny stor kostnad.
Verksamheten finansieras av avgifter
Vatten-, avlopp- och avfallsverksamheten finansieras av avgifter som beslutas av kommunfullmäktige. Miva tar bara ut de avgifter som är nödvändiga för att bygga, driva och utveckla verksamheten. Miva får inte gå med vinst.