Artikeln publicerades 10 oktober 2023
Så kan avgiften för vatten, avlopp och avfall bli 2024
Precis som i övriga samhället gör omvärldsfaktorer att våra kostnader ökar. Miva har därför lämnat förslag på höjda avgifter för nästa år. Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om avgifterna senare i höst.
För en schablonfamilj i villa som sorterar ut sitt matavfall innebär den föreslagna höjningen av avfallsavgiften 24 kronor per månad. Har familjen kommunalt vatten och avlopp innebär den föreslagna höjningen av va-avgiften 183 kronor per månad.
– Det rådande världsläget med inflation och ökade kostnader påverkar även oss och avgifterna behöver höjas för att möta kostnaderna. Samtidigt finns stora behov av underhåll och investeringar inom vatten och avlopp. Under nästa år påverkas även vår avfallsverksamhet av ökade kostnader då vi övertar ansvaret för alla återvinningsstationer i kommunen, säger vd John Eriksson.
Stora behov inom vatten och avlopp
Kostnaderna för drift och underhåll ökar till följd av räntehöjningar och höjda priser på energi, drivmedel och material.
– Vatten och avlopp fungerar bra idag och för att fungera bra även i framtiden behöver vi både underhålla och investera. Vid sidan av upprustning av ledningsnät och vatten- och avloppsverk behöver vi också anpassa oss till nya miljö- och lagkrav. Allt detta är utmaningar vi delar med övriga Sverige, fortsätter John.
På grund av miljökrav kommer Miva under de närmaste åren att få ökade driftskostnader för att hitta nya sätt att ta hand om stora mängder slam från ett antal reningsverk.
För alla med kommunalt vatten och avlopp föreslås en höjning av brukningsavgiften med 17 procent. Brukningsavgiften är den fasta och rörliga avgift som bland annat grundar sig på hur mycket vatten som förbrukas. Anläggningsavgiften som är den engångsavgift som betalas vid anslutning till kommunalt vatten och avlopp kommer att justeras med 2 procent. Eftersom justeringen är under index behöver höjningen inte godkännas av fullmäktige.
Höjningarna är inte unika för Örnsköldsvik. Många kommuner är i samma situation och har motsvarande behov av investeringar. Branschorganisationen Svenskt Vatten flaggar för en kraftig höjning av va-avgifterna under de närmaste 20 åren.
Nytt ansvar för återvinningsstationer
Den 1 januari 2024 övertar kommunerna ansvaret för insamlingen av förpackningar som fram till årsskiftet hanteras av Förpackningsinsamlingen, FTI. Det innebär bland annat att Miva tar över driften av alla återvinningsstationer inom kommunen, vilket beräknas ge ökade kostnader då den ersättning Miva får för detta inte täcker kostnaderna.
Från 2023 föreslås avgifterna för avfall att höjas med 12,5 procent. Avfallstaxan täcker bland annat kostnaderna för att hämta och hantera mat- och restavfall samt driften av alla återvinningscentraler. Avgiften för slam föreslås höjas med 7 procent.
Verksamheten finansieras av avgifter
Vatten-, avlopp- och avfallsverksamheten finansieras av avgifter som beslutas av kommunfullmäktige. Miva tar bara ut de avgifter som är nödvändiga för att bygga, driva, rusta upp och utveckla verksamheten. Miva får inte gå med vinst.
Vanliga frågor
Varför höjs avgiften nu när allt är så dyrt?
Stigande energipriser, höga räntor och ökade kostnader för material och råvaror påverkar oss alla. Det gäller även för vatten, avlopp och avfall i vår kommun. Utöver allt högre kostnader för den dagliga driften, står vi även inför ett stort investeringsbehov för ledningar och anläggningar. Vi behöver också anpassa oss för att kunna möta nya, tuffare miljökrav. Vår verksamhet inom avfall och återvinning förändras också när vi från årsskiftet övertar ansvaret för alla återvinningsstationer i kommunen samtidigt som vi under ett par år behöver förändra insamlingen av förpackningar till att bli mer fastighetsnära. En mer omfattande verksamhet innebär ökade kostnader. Det är samtidigt viktigt att känna till att vi inte får ta ut mer än vad verksamheten kostar – vi får inte gå med vinst.