Artikeln publicerades 15 december 2022

Självservice för återvinning i Björna

En kvinna i varselkläder sitt i en bil och har sträckt ut armen genom fönstret och håller ett kort framför en terminal

Miva fortsätter lanseringen av självservice-konceptet Lämna själv-kort. Näst på tur står Björna återvinningscentral som blir möjlig att besöka under obemannade tider lagom till jul.

Lämna själv-kortet är en självservice som innebär att innehavaren av kortet kan besöka åter­vinningscentralen när den normalt är stängd och obemannad.

– Det här gör vi för att det ska bli lättare för kunden att göra rätt och för att så mycket avfall som möj­ligt ska samlas in och tas om hand på rätt sätt. I Bjästa har vi varit igång sedan i vintras och under vecka 51 blir det premiär i Björna. Förhoppningsvis blir det även här en välkommen service hos våra kunder, säger Sara Rindeskog, affärsområdeschef för Avfall och återvin­ning.

Kort utbildning på återvinningscentralen

Allt som krävs för att få Lämna själv-kortet är att genomgå en kort utbildning. Utbildningen bokas av kunden själv och genomförs på återvinningscentralen då Mivas personal visar hur sorteringen går till, vilka säkerhetsregler som finns och annat som är viktigt att tänka på när man som kund besöker återvinningscentralen på egen hand.

– Utbildningstillfällena är ett sätt för att förmedla det förtroende och egna ansvar som den här typen av självservice innebär. För att göra utbildningen mer tillgänglig arbetar vi just nu med att ta fram en digital utbildning som kunden kan genomföra på egen hand när det passar hen, fortsätter Sara.

Fortsatt införande på alla återvinningscentraler

Efter utbildningen som tar en timme använder kunden sitt körkort för att på egen hand öppna grindarna till Björna återvinningscentral söndag till torsdag mellan kl 9–20.

– Nu finns möjlighet till självservice på både Björna och Bjästa återvinningscentral och vi stannar inte där. Vi fortsätter med ett successivt införande på alla våra återvinningscentraler under de kom­mande åren, avslutar Sara.

Med några få undantag kan kunden slänga allt avfall som normalt kan lämnas när återvin­ningscentralen är bemannad. Undantagen är farligt avfall och större elektroniska prylar som kräver särskild hantering. Sedan är det långt ifrån allt som behöver kastas. Därför är själv­klart möjligheten att lämna möbler, heminredning och cyklar till återbruk tillgänglig även med Lämna själv-kortet.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 115 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?