Vanliga frågor

Det här formuläret postas automatiskt.

Huvudkategori
Underkategori

71 träffar inom Sophämtning

 • Jag har beställt hämtning av extra säck, men måste jag använda en viss sorts säck?

  Vid extra säck för restavfall

  Vilken typ av säck som helst går bra.

  Vid extra säck för matavfall

  Våra nio liters matavfallspåsar ska läggas i en större papperssäck som man sedan ställer bredvid matavfallskärlet vid tömningsdagen. Det är uppskattat om den större papperssäck är av lite kraftigare variant.

  Vilken sorts papperssäck för matavfall?

  Nedbrytningsbar men sen spelar inte storlek och form någon roll. För privatpersoner finns papperssäckar att köpa på exempelvis Granngården och Clas Ohlson. Företag kan även köpa papperssäckar på Sansac och Procurator.

 • När töms sopkärlet vid mitt fritidshus?

  Fritidshusabonnemang sommar

  Med fritidshusabonnemang sommar hämtas hushållsavfall vid ditt fritidshus under vecka 22-39. Beroende på om du har hämtning jämn eller udda vecka sker första hämtning antingen vecka 22 eller 23 och sista hämtning antingen vecka 38 eller 39. Hämtning vid fritidshus ingår i ordinarie sophämtningstur.

  Fritidshusabonnemang vinter

  Du som tillbringar delar av vintern i ditt fritidshus bör starta fritidshusabonnemang vinter. Abonnemanget gäller under vecka 46-19 och beställs genom att kontakta vår kundservice. Beroende på om du har hämtning jämn eller udda vecka sker första hämtning antingen vecka 46 eller 47 och sista hämtning antingen vecka 18 eller 19. Hämtning vid fritidshus ingår i ordinarie sophämtningstur.

  Hämtning efter fritidshussäsongen

  Efter den ordinarie hämtningen vid fritidshus utifrån ovanstående abonnemang måste tömning av sopkärl vid fritidshus beställas via kundservice. Om du beställer sådan extra tömning kommer sopbilen samma dag som vid ordinarie tömning.

 • Var lämnar jag matolja och matfett?

  Fett och matolja som hälls ner i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt.

  Små mängder fett/olja (mindre än 1 liter)

  Små mängder olja och frityrfett som uppstår hemma kan paketeras och läggas i sopkärlet. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.

  Större mängder fett/olja (mer än 1 liter)

  Större mängder olja eller frityrfett ska förpackas och i första hand lämnas till den särskilda fettinsamling som finns på våra återvinningscentraler. Tänk då på detta:

  • Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig. Du får inte flaskan i retur. Personalen på återvinningscentralen tar hand om den.
  • Flaskan eller behållaren får innehålla max 5 liter matfett/matolja.
  • Ta hjälp av en praktisk fettratt som finns att hämta kostnadsfritt på återvinningscentralen.
  • Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.
  • Mindre mängder olja och frityrfett (max 1 liter) kan också paketeras också läggas i det gröna sopkärlet.

  Matfett och matolja från verksamhet lämnas på Må återvinningscentral mot en avgift i taxan för verksamhetsavfall.
  Läs mer om taxan för verksamhetsavfall

 • Är matavfallspåsen godkänd för livsmedel?

  Ja, enligt vår leverantör är den bruna matavfallpåsen livsmedelsgodkänd. Det finns alltså inga risker med att använda påsen till frukt och grönt när du handlar.

 • Varför har jag inte fått mitt bruna kärl?

  Efterfrågan på bruna kärl för matavfall är fortsatt stor. Vi har tidigare informerat om att leveranstiden därför är något längre än normalt. Nu måste vi dessutom invänta nya kärl från tillverkaren, vilket innebär att du som ännu inte fått ditt beställda bruna kärl kommer att få det leverat tidigaste omkring vecka 13. Vi beklagar förseningen.

  Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice via info@miva.se eller 0660‑330 400.

 • Kan man handla frukt i matavfallspåsar?

  På försök har Mivas matavfallspåsar använts till frukt och grönt i samarbete med två butiker i stan. Testet är avslutat och utvärderat. Möjligheten att använda matavfallspåsarna två gånger har uppskattats, men däremot har det visat sig att Miva utifrån vårt renhållningsuppdrag inte får sälja eller upplåta matavfallspåsar till butiker på ett sådant sätt. Därför kommer vi inte fortsätta med möjligheten att använda våra matavfallspåsar till inköp och packning av frukt och grönt i butik.

  Våra matavfallspåsar finns därför inte längre i fruktdiskarna hos de butiker som deltog i försöket och andra butiker kan inte beställa matavfallpåsar för detta ändamål. Vi vill däremot uppmuntra de butiker som ännu inte har papperspåsar till frukt och grönt att kolla upp möjligheten med sin butikskedja. Som kund kan du gärna efterfråga papperspåsar i din butik.

 • Var kan jag hämta matavfallspåsar?

  Du kan hämta påsar på Mivas alla återvinningscentraler i Bjästa, Bredbyn, Björna, Husum och på Må eller hos Mivas kund­service på Sjögatan i Örnsköldsvik. Du kan även hämta fler påsar i ett antal utvalda livsmedelsbutiker runt om i kommunen. Här kan du se var du kan hämta fler matavfallspåsar.

  Fastighetsägare till flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och verksamheter kan beställa extra matavfallspåsar för leverans till en kostnad genom att kontakta Mivas kunderservice.

 • Jag får inte ställa sopkärlet på trottoaren längre, var ska jag då ställa det?

  Ur säkerhets- och tillgänglighetssynpunkt får sopkärl inte längre stå på trottoarer och gång/cykelbanor. Sopkärlet ska istället stå i direkt anslutning till trottoarens eller gång- och cykelbanans asfaltskant. Möjligheterna kan naturligtvis skilja sig från fastighet till fastighet.

  Här är några exempel på hur du kan placera ditt/dina sopkärl:

  • Placera kärlet på din infart till fastigheten.
  • Placera kärlet på gräsmattan intill infarten.
  • Gräv bort en buske i häcken eller gör en öppning i staket och placera kärlet där.
  • Gräv ur en slänt eller iordningställ en plattform där kärlet kan placeras, men tänk på att du först måste kontakta Örnsköldsviks kommun för att få ett godkännande om du gör åtgärder på kommunal mark.

  Är du osäker eller vill ha råd är du välkommen att höra av dig till vår kundservice.

 • Sopkärlet är trasigt. Vad gör jag?

  Vi ersätter kostnadsfritt sopkärl som gått sönder vid ett tömningstillfälle eller av normalt slitage. Beställ ett nytt sopkärl genom att kontakta vår kundservice.

 • Finns papperspåsarna för matavfall i större storlekar?

  Nej, Miva tillhandahåller endast mindre papperspåsar (9 liter) för användning i tillhörande mindre påshållaren.

  Till storkök och företag finns påse för matavfall på 22 liter och säck för matvfall på 45 liter. Dessa med tillhörande påshållare kan dock inte beställas via Miva.

 • Kan man hyra container av Miva?

  Nej, du kan inte hyra en container av Miva. Kontakta något privat företag i återvinningsbranschen, t ex Ragn-Sells, Stena Recycling eller PreZero Recycling.

 • Hur kan jag enkelt ta reda på hur något ska sorteras?

  Låt sorteringsguiden ähr på vår webbplats hjälpa dig. Skriv in vad du vill kasta och få klara besked om hur och var det ska sorteras. Vill du veta mer kan du klicka på både avfallsslag och lämningsplats. Då får du t ex information om vad som kan var bra att tänka på.

  Till sorteringsguiden

 • Vad klassas inte som grovavfall?

  Grovavfall är skrymmande avfall som inte ryms i ditt sopkärl. Fyllda säckar räknas inte som grovavfall.

  Visst grovavfall kan du inte beställa hämtning av, utan det måste lämnas till någon av våra återvinningscentraler. Sådant grovavfall är:

  • Handfat, badkar, toalettstolar, värmepannor, värmepumpar, stuprör, radiatorer, heltäckningsmattor och fasta garderober (och annat avfall från rivning, ombyggnad och reparationer).
  • Trädgårdsavfall, jord och sten.
  • Bilar, bildelar och maskiner.
  • Avfall från kontor, handel, hantverk och liknande.

  Läs mer om hämtning av grovavfall 
  Läs mer om hämtning av vitvaror och elektronik

 • Hur går hämtningen av grovavfall/elektronik till?

  Du beställer hämtning via vår webbplats eller genom att kontakta kundservice. Beställer du via webbplatsen skickas en bekräftelse till din e-postadress.

  Inför hämtningen bör du tänka på det här:

  • Bor du i villa placerar du elektronikavfallet på samma plats som där vi tömmer ditt sopkärl. Bor du i lägenhet placerar du elektronikavfallet så att en lastbil utan problem kan hämta det och så nära ditt portnummer som möjligt.
  • Placera elektronikavfallet dagen innan hämtningsdagen eller senast kl 7 på hämtningsdagen.
  • Märk varje kolli med "grovsopor" och ditt namn för att inga missförstånd eller felaktiga debiteringar uppstår.

  Läs mer om hämtning av grovavfall 
  Läs mer om hämtning av vitvaror och elektronik

 • Hur mycket avfall kan jag bli av med om jag beställer hämtning av grovavfall/elektronik?

  Privatpersoner på fastlandet kan beställa hämtning av grovavfall (skrymmande avfall) enligt en särskild turlista som omfattar fyra tillfällen under året. Det går också att beställa hämtning av vitvaror och elektronik enligt en särskild turlista som omfattar sammanlagt elva tillfällen under året. 

  Vid varje tillfälle får max fem kollin lämnas. Ett kolli motsvarar ett föremål, t ex en säng, en spis eller ett par skidor. Säckar kan inte lämnas i samband med hämtning av grovsopor/elektronik.

  Läs mer om hämtning av grovavfall
  Läs mer om hämtning av vitvaror och elektronik

 • Går inte miljövinsten förlorad när man transporterar matavfall långa sträckor?

  Kostnaden för att transportera matavfall från källan till anläggningen där det tas om hand är en viktig faktor att ta hänsyn till, men lika viktig är energiåtgången för själva transporten. Att transportera matavfallet så lång sträcka att mer energi förbrukas i transporten än vad som fås ut i behandlingsprocessen är naturligtvis förkastligt.

  Projekt som redovisas av branschorganisationen Avfall Sverige visar att matavfall klarar långa avstånd utan att miljövinsten går förlorad och energibalansen blir negativ.

 • Måste jag använda de papperspåsar till matavfallet som Miva tillhandahåller?

  Ja, har du ett brunt kärl för matavfall ska du använda de papperspåsar som vi tillhandahåller. Matavfallet får inte läggas i en vanlig plastpåse då det stör rötningsprocessen i biogasanläggningen. Inte heller andra papperspåsar är lämpliga då de har en annan kraftigare kvalitet än matavfallspåsarna.

  Se film från vår påsleverantör om varför och hur du använder papperspåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Vad får jag inte lägga i det bruna kärlet?

  Du får inte lägga i tobak (fimpar och snus), tuggummi, mjuk plast/plastfolie, jord, lera, sand och grus, kattsand, blöjor, bindor och tamponger, textilier, dammsugarpåsar, grillkol och aska.

  Naturligtvis får du inte heller lägga ner sådant avfall som ska sorteras och återvinnas på annat sätt, som exempelvis förpackningar, tidningar och farligt avfall. Kattsand ska läggas i det gröna kärlet. Du får inte heller lägga ner kvistar, löv och övrigt trädgårdsavfall som ska lämnas på en återvinningscentral eller ännu bättre i din egen kompost.

  Läs mer om det bruna sopkärlet

 • Varför tar vi inte hand om matavfallet i vår egen kommun?

  Matavfallet som samlas in i Örnsköldsvik transporteras till en biogasanläggning i Härnösand där matavfallet rötas och blir biogas till fordon. Resterna blir gödsel till exempelvis skogen. Att vi inte tar hand om matavfallet i vår egen kommun beror på att vi i dagsläget inte har någon sådan anläggning. Men matavfall är fullt av energi och klarar därför ganska långa transporter utan att man förlorar miljövinsten.

 • Jag har en särskild insats för källsortering i mitt diskbänksskåp, kan jag fortsätta att använda den för matavfall?

  I de flesta fall är svaret tyvärr nej. Matavfallet i vår kommun kommer att rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Att röta mataavfall i så kallade "majsstärkelsepåsar" ger ofta problem i rötningsprocessen. Därför är det också viktigt att du inte använder andra typer av påsar till ditt matavfall, utan endast den papperspåse som vi tillhandahåller. Tillsammans med papperspåsen är det också viktigt att du använder den särskilda påshållaren. Påshållaren gör att avfallet avfuktas, vilket minskar risken för att avfallet börjar ruttna och lukta illa. Att luft kan cirkulera runt påsen gör också att den håller mycket bra. Av den anledningen ska man inte använda papperspåsen i slutna behållare eller helt plant underlag.

  Påshållaren är 20x26 cm och 20 cm hög. Om den inte får plats i din insats för källsortering får du försöka finna en annan placering för hållaren, t ex på diskbänken, i ett annat skåp eller liknande. Leverantören av papperspåsarna känner till problematiken, men då det finns så många varianter av kök med olika insatser för källsortering är det svårt att ta fram en fungerande specialhållare.

 • Varför får inte jag som har hemkompost en lägre taxa?

  Det nationella miljömålet, som ligger bakom införandet av separat insamling av matavfall, bygger på att så många som möjligt ska sortera ut sitt matavfall i det bruna kärlet. På så sätt utvinns både energi och växtnäring ur matavfallet. Örnsköldsviks kommunfullmäktige har därför beslutat att man får en halverad viktavgift om man väljer det alternativet. Precis som tidigare har du som hemkomposterar en lägre kostnad eftersom vikten i det gröna kärlet minskar. Du har också fördelen att du får egen jord.

  En hemkompost kräver både vilja, kunskap och engagemang. En illa skött kompost riskerar att avge dålig lukt och dra skadedjur till sig. Det finns också en risk att den gör mer skada än nytta för miljön då den exempelvis kan komma att släppa ut växthusgaser. Skulle den lägre vikttaxan ges till de som hemkomposterar skulle det abonnemanget ge den klart lägsta kostnaden och risken finns då att man komposterar enbart av ekonomiska skäl, inte av miljöskäl eller att man vill få egen jord. Chanserna att det nationella miljömålet uppfylls skulle då också minska.

  Läs mer om taxan

 • Vad är biogas och biogödsel?

  Biogas (fordonsgas) bildas när organiskt material (t ex matrester, växter, gödsel och avloppsvatten) bryts ned av mikroorganismer i syrefria miljöer. Biogastekniken innebär att man utnyttjar mikroorganismernas naturliga förmåga att omvandla organiskt avfall till förnybar energi.

  Efter biogasprocessen blir det kvar en produkt som innehåller all den näring som fanns med från början. Dessutom omvandlas en stor del av det bundna kvävet till en form som är lättillgänglig för grödan. Detta är en fördel då ett av miljöproblemen i det moderna lantbruket är utlakningen av kväve från marken. Restprodukten benämns olika, men mest förekommande är biogödsel, biomull eller rötrest.

 • Tjänar jag något på att skaffa ett brunt kärl för matavfall?

  Ja, du bidrar till en bättre miljö för oss alla samtidigt som du minskar dina kostnader för sophämtningen. Hur mycket du tjänar beror på dina sorteringsvanor och hur mycket sopor du har idag.

  Den som väljer att sortera sitt matavfall separat i ett brunt kärl får en halverad viktavgift för avfallet i både det gröna och bruna kärlet. Övriga behåller sitt gröna kärl och samma viktavgift som tidigare.

  Läs mer om taxan

 • Papperspåsen fryser fast i kärlet, vad ska jag göra?

  Under den kalla årstiden händer det att sopor, och då särskilt papperspåsar för matavfall, fryser fast på sidorna och i botten av kärlet. Det gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Det påverkar däremot inte viktavgiften eftersom kärlet vägs både före och efter tömning. Det är inte heller någon hämtningsavgift för det bruna kärlet. Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfrusna sopor. Bästa sättet för att slippa fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra.

  Se våra tips hur du undviker fastfrusna sopor

 • Måste jag använda papperspåsen till matavfallet?

  Ja, att använda papperspåsar för matavfallet är det mest miljlövänliga sättet att paketera matavfall som ska rötas för att ge både energi och näringsämnen. Därför är det också viktigt att använda de papperspåsar som Miva tillhandahålle eftersom det är speciellt framtagna för matavfall. 

  Det är mycket viktigt att använda den påshållare som vi tillhandahåller. Den gör att påsen ventileras och därmed håller mycket bra. Naturligtvis är det också viktigt att låta blött matavfall rinna av innan det läggs i påsen. Till din hjälp får du en praktisk slaskskrapa.

  Det är också viktigt att inte använda en vanlig sophink eller sätta en plastpåse utanpå papperspåsen, eftersom det gör att papperspåsen inte kan andas och därför lätt går sönder.

 • Kan jag lägga tidningspapper tillsammans med matavfallet?

  Ja, för att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

  Färgade servetter och hushållspapper lägger du bland övrigt restavfall, eftersom färgerna innehåller mycket tillsatser som man vill undvika i rötningen av matavfallet.

 • Kan jag lägga allt som är biologiskt nedbrytbart i det bruna sopkärlet?

  Nej, det är endast matrester som får läggas i det bruna sopkärlet. För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

  Många produkter marknadsförs som biologiskt nedbrytbara. Det kan vara allt ifrån kattsand till kläder. Det är svårt att sätta gränser för vad som biologiskt nedbrytbart i samma utsträckning och hastighet som matavfall. Matavfall bryts nämligen ner mycket fort och effektivt. Därför får andra biologiskt nedbrytningsbara produkter eller avfall inte läggas i det bruna sopkärlet då det riskerar att störa processen i biogasanläggningen dit matavfallet transporteras och behandlas.

 • Vad händer med restavfallet från det gröna kärlet?

  Restavfallet från de gröna sopkärlen transporteras för närvarande till en förbränningsanläggning i Umeå. Det innebär att avfallet energiutvinns och bidrar till produktion av el och fjärrvärme.

 • Hur kan jag som ägare till ett flerfamiljshus skaffa bruna sopkärl?

  Även ägare till flerfamiljshus kan införa separat insamling av matavfall. Förutsättningarna kan naturligtvis vara olika och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Om du som fastighetsägare är intresserad av att sortera ut matavfallet separat erbjuder sig Miva att komma på ett kostnadsfritt platsbesök för att gemensamt titta på förutsättningarna i fastigheten/erna. Miva ger tips och råd på lämpliga lösningar och vilka anpassningar som är nödvändiga.

  Flerfamiljshus får med automatik lika många påshållare som det finns lägenheter i fastigheten. Påsar kommer att levereras till fastighetsägaren som sedan avgör hur dessa ska hanteras, t ex genom att delas ut till lägenhetsinnehavarna eller placeras i soprummet där var och en får hämta efter behov.

  Som fastighetsägare ansvarar du för informationen till de boende i fastigheten. Mot en avgift kan Miva dock hjälpa till att informera dem och på så sätt öka intresset och engagemanget bland de boende. Kontakta kundservice om du vill veta mer om separat insamlingv av matavfall i flerfamiljshus.

 • Kan företag och verksamheter sortera sitt matavfall separat?

  I alla verksamheter uppstår det matavfall, exempelvis matrester, skal och kaffesump. Företag och verksamheter har därför också möjlighet att sortera sitt matavfall separat.

  Beroende på företagets storlek kan en annan utrustning än den Miva tillhandahåller vara nödvändig och vissa anpassningar i soprum och liknande kan vara nödvändiga. Miva delar gärna med sig av tips och råd på lämpliga lösningar utifrån företagets förutsättningar.

  Kontakta kundservice om du vill veta mer om separat insamlingv av matavfall i flerfamiljshus.

 • Vad ska jag lägga i det bruna kärlet?

  I det gröna kärlet slänger du ditt matavfall. Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Matavfallet sorteras i särskilda papperspåsar. Du som inte har valt ett brunt sopkärl för matavfall slänger ditt matavfall som restavfall i det gröna kärlet.

  Exempel på matavfall är matrester, bröd, kaffesump, tepåsar, mindre ben från kött, fågel och fisk, blommor och blad (inte jord), servetter och hushållspapper.

  För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger.

  Läs mer om det bruna sopkärlet

 • Vad ska jag lägga i det gröna kärlet?

  I det gröna kärlet slänger du ditt restavfall. Restavfall är det som blir över när du sorterat ditt matavfall separat. Du som inte har valt att ha ett brunt sopkärl för matavfall slänger även ditt matavfall som restavfall i det gröna kärlet.

  Exempel på restavfall är blöjor, diskborstar, disktrasor, plastleksaker, kuvert, Post-it-lappar, träbestick, mindre textilier, kläder, trasor, kattsand och aska. Tänk på att förpackningar, elektronikavfall och farligt avfall absolut inte hör hemma i sopkärlet.

  Läs mer om det gröna sopkärlet

 • Kan jag beställa en extra tömning av mitt sopkärl?

  Har du mycket sopor efter helgerna kan du beställa hämtning av extra avfallssäck. Den fyllda säcken placerar du bredvid ditt sopkärl vid ordinarie hämtningstillfälle.

  Tänk på att säcken får väga max 15 kg och inte får innehålla skärande eller stickande föremål. Beställ hämtning av extra avfallssäck via vår kundservice.

  Aktuella avgifter för extra tömning

 • Kommer sopbilen om tömningsdagen infaller en helgdag?

  Sopbilen kör som vanligt på helgdagar som infaller måndag till fredag, även vid högtider som jul eller påsk. Inför helger informerar vi alltid vad som gäller på vår webbplats, vår Facebooksida och vår annons i Tidningen 7.

  Sophämtning sker mellan kl 6–22 och vi kan inte garantera någon mer exakt tidpunkt för när ditt kärl blir tömt. Har du ställt ut kärlet i rätt tid och det inte har blivit tömt, låt det stå tills vi tömt det.

 • Vad kan jag göra för att sophämtningen ska fungera så smidigt som möjligt?

  • Fyll inte kärlet mer än att locket går att stänga. Ett 190 och 370 liters kärl får maximalt väga 70 kg.
  • Lägg alltid dina sopor i en soppåse.
  • Placera kärlet enligt pilmarkeringen på locket. Saknas pil, ställ kärlet med hjul vända in mot fastigheten.
  • Står kärlet bredvid annat kärl ska det finnas ett avstånd om minst 40 cm mellan kärlen. Detta gäller även om du själv har både ett grönt och ett brunt kärl.
  • Placera kärlet minst 1,5 meter från brevlåda, staket, bil eller dylikt.
  • Placera inte kärlet under träd eller liknande. Den fria höjden från marknivå ska vara 4,7 meter. Tänk även på att klippa grenar från träd och buskar som hänger ut över körbanan.
  • Ställ kärlet i samma höjdnivå som sopbilens färdväg och cirka 50 cm från vägbanan. Undantaget är om du fått en annan anvisning av ditt kärl samt gång- och cykelbanor där Miva markerat upp med en vit linje vart kärlet ska stå på tömningsdagen.

  Läs mer om sopkärlet

 • Mitt sopkärl tömdes inte. Vad beror det på?

  Om du har ställt ut kärlet i rätt tid, låt det stå tills vi har tömt det då vi på grund av oförutsedda händelser kan behöva göra ändringar i hämtningsrutten.  

  Sophämtningsarbetet pågår under hela dagen och det betyder att du kan få ditt sopkärl tömt alltifrån klockan 6 på morgonen till klockan 22 på kvällen.

  Den som tömmer sopkärlet rapporterar på exakt klockslag varför ett kärl inte har tömts. Det kan till exempel bero på att kärlet står på fel plats eller är felvänt. Kontakta vår kundservice för att få information om varför ditt sopkärl inte har tömts. Du kan då antingen beställa en extra tömning eller vänta 14 dagar till nästa tömningstillfälle.

  Vid halt väglag eller kraftigt snöfall kan tömningen bli försenad. Låt alltid kärlet stå till dess att vi tömt det, vilket i extrema fall kan bli flera dagar senare än normalt.

  Tänk på att skotta och sanda bredvid och under ditt sopkärl. Vid dragväg, som innebär att vår entreprenör hämtar kärlet, ska även dragvägen vara skottad och sandad.

 • Mitt sopkärl har gått sönder. Hur gör jag?

  Vi ersätter kostnadsfritt sopkärl som gått sönder vid ett tömningstillfälle eller av normalt slitage. Beställ ett nytt sopkärl genom att kontakta vår kundservice.

 • Kan jag som bor i flerfamiljshus sortera mitt matavfall separat?

  Ja, men det är fastighetsägaren som fattar beslut om fastigheten ska ha separat matavfallsinsamling. Miva informerar och stöttar ägare till flerfamiljshus för att finna bra och praktiska lösningar. Prata gärna med din hyresvärd för att veta mer om planerna i din fastighet.

 • Jag vill byta storlek på mitt sopkärl. Hur gör jag?

  Enklast gör du det direkt på webbpaltsen via vår självservice. Du kan också kontakta vår kundservice. Vi byter ditt sopkärl inom tre veckor. Standardstorleken är 190 liter, men du kan också välja 370 liter. Kostnaden för att byta sopkärl debiteras enligt fastställd taxa. Observera att storleken på kärlet påverkar hämtningskostnaden.

  Läs mer om taxan för hushållsavfall

 • Jag har så lite matrester, måste jag ändå ha ett brunt kärl för matavfall?

  Det är frivilligt att sortera ut matavfallet, men en miljöstyrande taxa tillämpas för att motivera dig som kund att välja det alternativet. Om du inte aktivt väljer ett brunt kärl fortsätter du att använda ditt gröna kärl precis som vanligt. Vår målsättning är såklart att minimera avfallsmängderna, men ofta blir det mer matavfall än man tror. De flesta av oss får matavfall i form av kaffesump/kaffefilter, fruktskal, äggskal och lite matrester. Även lite matavfall kan göra nytta. En papperspåse med matavfall ger energi så att du kan köra 2,5 km med en biogasbil.

 • Jag har inte så mycket sopor. Kan jag ändra så att mina sopor hämtas mer sällan?

  Du bestämmer själv när du vill ha ditt avfallskärl tömt. Vill du inte att kärlet ska tömmas, ställ inte ut det på uppsamlingsplatsen på tömningsdagen. Har du kärlet permanent på en uppsamlingsplats ska du vända kärlet åt andra hållet, det vill säga handtaget/gångjärnen mot vägen.
 • Jag har hört att det inte är någon idé att sortera eftersom allt ändå blandas ihop och läggs på tippen eller bränns upp. Är det sant?

  Alla olika sorters avfall skickas till återvinning var för sig. De som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar måste lämna avfallet rent och väl sorterat för att de ska få betalt.

  Läs mer om hur du sorterar

 • Hur vet jag när sopbilen kommer?

  Enklast använder du vår sökfunktion. Skriv bara in din adress och få besked om vilken dag sopbilen beräknas komma.

  Sophämtningsarbetet pågår under hela dagen, den aktuella hämtningsdagen. Det betyder att du kan få ditt sopkärl tömt från kl 6 på morgonen till kl 22 på kvällen. Sopkärlet måste vara utplacerat senast kl 6 på morgonen om du vill ha det tömt den dagen.

 • Kan jag behålla min kompost om jag väljer ett brunt kärl för matavfall?

  Det bruna kärlet för matavfall har införts för att Örnsköldsvik ska uppfylla ett nationellt miljömål där energin i matavfallet kan bli biogas till fordon. Du som hemkomposterar får egen lokalproducerad och näringsrik jord. Du som har brunt kärl bidrar till att minska användningen av fossila bränslen. Både brunt kärl och kompost är bra för miljön.

  Du som hemkomposterar kan fortsätta att göra det och behöver då inte ett brunt kärl för matavfall. Om du komposterar bara en liten del av ditt matavfall kan du välja abonnemang med brunt kärl och på så sätt sortera ut det mesta av ditt matavfall dit.

 • Hur ofta töms det bruna kärlet för matavfall?

  Miva hämtar och tömmer normalt både kärlet för matavfall och kärlet för övrigt restavfall var fjortonde dag. Kärlen töms samtidigt med hjälp av så kallade tvåfacksbilar. Med sökfunktionen kan du se vilken dag vi tömmer ditt/dina sopkärl.

 • Hur mycket får ett sopkärl väga?

  Kärlet får maximalt väga 70 kg oavsett storlek på kärlet (190 liter, 370 liter eller 660 liter).

 • Hur hanterar jag matolja och matfett?

  Fett och matolja som hälls ner i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt.

  Små mängder fett/olja (mindre än 1 liter)

  Små mängder olja och frityrfett som uppstår hemma kan paketeras och läggas i sopkärlet. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.

  Större mängder fett/olja (mer än 1 liter)

  Större mängder olja eller frityrfett ska förpackas och i första hand lämnas till den särskilda fettinsamling som finns på våra återvinningscentraler. Tänk då på detta:

  • Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig. Du får inte flaskan i retur. Personalen på återvinningscentralen tar hand om den.
  • Flaskan eller behållaren får innehålla max 5 liter matfett/matolja.
  • Ta hjälp av en praktisk fettratt som finns att hämta kostnadsfritt på återvinningscentralen.
  • Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.
  • Mindre mängder olja och frityrfett (max 1 liter) kan också paketeras också läggas i det gröna sopkärlet.

  Matfett och matolja från verksamhet lämnas på Må återvinningscentral mot en avgift i taxan för verksamhetsavfall.
  Läs mer om taxan för verksamhetsavfall

 • Hur gör jag om jag glömt att ställa ut sopkärlet?

  Du kan kontakta kundservice och beställa en extra tömning eller vänta 14 dagar till nästa tömningstillfälle. Har du mycket sopor kan du beställa tjänsten extra avfallssäck. Säcken placeras vid sopkärlet vid nästa sophämtning.

 • Får jag ytterligare ett sopkärl om jag vill sortera matavfall separat?

  Ja, det nuvarande gröna sopkärlet kompletteras med ett brunt 140-literskärl för matavfall.

 • Kan jag sortera matavfall separat och få det hämtat från mitt fritidshus?

  Ja, många kunder vill sortera matavfall separat även i sitt fritidshus och från 2021 kan vi erbjuda den möjligheten. Meddela kundservice om du är intresserad av att skaffa ett brunt kärl till matavfallet i ditt fritidshus så kan vi se över och eventuellt åtgärda platsen för kärlet om det står uppställt tillsammans med andra kärl. Du kan även beställa ditt bruna kärl direkt via våra självservice-sidor.

  Möjligheten att skaffa ett brunt sopkärl till matavfallet vid fritidshus gäller om du sedan tidigare har ett eget ljusgrönt sopkärl. Tyvärr kan vi idag inte bjuda möjligheten till dig som har ett gemensamt sopkärl/behållare med andra. Kontkta kundserivce om du har ytterligare frågor.

  Beställ brunt sopkärl

 • Andra kommuner har plastpåsar till matavfallet, varför inte Örnsköldsvik?

  Vissa kommuner har valt att använda en påse av majsstärkelse till matavfallet. Påsen påminner om en plastpåse, men bryts ner fortare än en vanlig plastpåse.

  Matavfallet i vår kommun kommer att rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Att röta mataavfall i t ex majsstärkelsepåsar ger ofta problem i rötningsprocessen. Därför är det också viktigt att du endast använder de papperspåsar som vi tillhandahåller.

  Papperspåsen är dessutom mer miljöanpassad. Majsstärkelsepåsen består endast av cirka 50 % majsstärkelse och resten är polyester framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.

  Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten från matavfallet. Det gör att påsens vikt minskar, vilket ger färre tunga transporter. Papperspåsen är dessutom välbeprövad och används i 79 % av de kommuner i Sverige som redan har matavfallsåtervinning. Analyser visar att det är mindre felsortering när papperspåsar används.

  Se film från vår påsleverantör om varför och hur du använder papperspåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Vad kostar det att få vitvaror och elektronik hämtat från sin fastighet?

  Hämtning av grovsopor/vitvaror/elektronik debiteras med en mindre administrativ avgift. I det priset ingår att du får lämna upp till fem kollin. Ett kolli motsvarar ett föremål, t ex en säng, en barnvagn eller ett par skidor.

  Merparten av våra kunder väljer idag att lämna grovsopor/vitvaror/elektronik på våra återvinningscentraler. För dem som saknar bil finns denna mycket subventionerade tjänst som även gäller kunder på Ulvön.

  Hämtning av grovavfall
  Hämtning av vitvaror och elektronik

 • Vad händer om det bruna kärlet för matavfallet eller påshållaren går sönder?

  Går det bruna kärlet sönder anmäler du det till kundservice, så kommer vi och byter ut kärlet. Det fungerar på samma sätt som om det gröna kärlet skulle gå sönder. Går påshållaren sönder kan du hämta en ny på Mivas återvinningscentraler samt hos vår kundservice på Sjögatan 4A. Där kan du även hämta flera papperspåsar.

 • Vad gör jag med sopkärlet vid flytt?

  Sopkärlet tillhör fastigheten, vilket innebär att någon annan ska ta över ditt sopkärl när du flyttar. Tänk därför på att alltid tvätta och fräscha upp kärlet innan du flyttar.

  Så tar du hand om ditt sopkärl

 • Kan det uppstå lukt från matavfallet i köket och ute vid sopkärlet?

  Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Dessutom slänger du samma matavfall i det gröna sopkärlet där det blandas med annat avfall, så egentligen byter matavfallet bara kärl och samlas koncenterat i det bruna kärlet.

  Om du har illaluktande avfall som räk- eller kräftskal kan du skölja det i vatten. När vattnet runnit av kan du slå in det i lite tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Tänk också på att byta påse minst var tredje dag även om den inte är full. Det är viktigt att du kan vika ihop påsen ordentligt innan du lägger den i det bruna kärlet för att minska risken för att påsen läcker eller går sönder.

 • Jag vill sortera matavfall separat, hur gör jag?

  Det är frivilligt att sortera ut matavfallet separat och därför krävs ett aktivt val av dig som kund. Enklast beställer du ett brunt sopkärl här på vår webbplats. Inom kort levererar vi sedan ditt bruna kärl och du kan komma igång med återvinningen av ditt matavfall.

  Beställ brunt kärl för matavfall

 • Jag misstänker att min granne har slängt avfall i mitt sopkärl. Vad kan jag göra?

  Du ansvarar för ditt sopkärl och dess placering mellan tömningstillfällena. Vad du kan göra är att köpa ett kärllås av oss.

  Läs mer

 • Jag har nästan inga sopor, kan jag slippa betala för sophämtning?

  Nej, enligt Miljöbalken har alla hushåll och fastighetsägare en lagstadgad skyldighet att lämna sitt hushållsavfall till sin kommun för borttransport och behandling. I Örnsköldsviks kommun har ansvaret att hantera avfallet överlåtits till Miva, vilket innebär att man är skyldig att ha ett abonnemang hos Miva. Fastighetsägaren kan befrias från skyldigheten att lämna avfall och sådan dispens ges om fastigheten kan anses vara obeboelig och detta kan bevisas. Det handlar alltså inte om hur mycket man befinner sig i fastigheten. Den som önskar dispens ska ansöka om sådan till Miljö- och hälsoenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning. Kontakta Miljö- och hälsoenheten på telefon 0660-88 000 om du vill veta mer om dispenser och tillstånd inom avfalls- och va-området.

  Det är med andra ord inte Miva som beviljar dispens från ett abonnemangs grundavgift, utan Örnsköldsviks kommun i egenskap av tillsynsmyndighet. Miva har ingen insyn i inkomna dispensansökningar eller någon möjlighet att påverka dessa.

 • Är det verkligen miljövänligt att diska ur förpackningar för återvinning?

  Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att skölja bort det värsta, för hygienens skull. För att inte slösa energi är det naturligtvis bra att inte skölja ur förpackningarna under rinnande varmvatten.  
 • Är det svårt eller äckligt att sortera matavfall separat?

  Nej, det är enkelt. Låt matavfallet rinna av i slasken innan du lägger det i papperspåsen som är avsedd för matavfall och som ingår i abonnemanget. Till din hjälp får du en praktisk slaskskrapa. Fyll påsen till max 3/4, så att du kan rulla ihop den ordentligt. Lägg sedan papperspåsen i det bruna kärlet.

  Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Dessutom slänger du samma matavfall i det gröna sopkärlet där det blandas med annat avfall, så egentligen byter matavfallet bara kärl och samlas koncenterat i det bruna kärlet.

  Om du har illaluktande avfall som räk- eller kräftskal kan du skölja det i vatten. När vattnet runnit av kan du slå in det i lite tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Tänk också på att byta påse minst var tredje dag även om den inte är full. Det är viktigt att du kan vika ihop påsen ordentligt innan du lägger den i det bruna kärlet för att minska risken för att påsen läcker eller går sönder.

 • Vilket matavfall ska jag lägga i det bruna kärlet?

  I papperspåsen lägger du matavfall, det vill säga allt som blir över då du lagar mat eller har ätit.

  Detta kan du lägga i papperspåsen

  • Matrester (tillagade eller råa)
  • Bröd, kex, kakor och bullar
  • Grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tesump och tepåsar
  • Ris, mjöl, pasta
  • Ägg och äggskal
  • Skal från skaldjur
  • Mindre ben från kött, fisk, fågel
  • Popcorn, godis och choklad
  • Blommor och blad (inte jord)

  För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

  Färgade servetter och hushållspapper lägger du bland övrigt restavfall, eftersom färgerna innehåller mycket tillsatser som man vill undvika i rötningen av matavfallet.

  Detta är exempel på vad som inte ska läggas i papperspåsen

  • Tobak – fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Mjuk plast/plastfolie
  • Jord, lera, sand och grus
  • Kattsand
  • Blöjor
  • Bindor och tamponger
  • Textilier
  • Dammsugarpåsar
  • Grillkol och aska
 • Vilken tid på dagen tömmer ni mitt sopkärl?

  Sophämtningsarbetet pågår under hela dagen, den aktuella hämtningsdagen. Det betyder att man kan få sitt sopkärl tömt alltifrån kl 6 på morgonen till kl 22 på kvällen. Sopkärlet måste vara utplacerat senast kl 6 på morgonen om man vill ha det tömt den dagen.

  Om det inte har blivit tömt på den tid som det normalt brukar tömmas, låt kärlet stå till dess att vi tömt det.

 • Var ska man lämna nagellack och hårspray?

  Gammalt nagellack och sprayburkar är farligt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral.
 • Varför ska jag inte lägga kuvert i pappersinsamlingen?

  Limmet på kuverten är det största problemet. Det löses inte upp i processen i pappersbruket utan klumpar ihop sig. Det resulterar i sämre papperskvalitet eller i värsta fall makulering. Samma sak gäller för post-it-lappar. Kuvert och post-it-lappar lägger du i soppåsen som går till förbränning där avfallet omvandlas till energi.

 • Vad kostar det att få grovavfall hämtat från sin fastighet?

  Hämtning av grovsopor/vitvaror/elektronik debiteras med en mindre administrativ avgift. I det priset ingår att du får lämna upp till fem kollin. Ett kolli motsvarar ett föremål, t ex en säng, en barnvagn eller ett par skidor.

  Merparten av våra kunder väljer idag att lämna grovsopor/vitvaror/elektronik på våra återvinningscentraler. För dem som saknar bil finns denna mycket subventionerade tjänst som även gäller kunder på Ulvön.

  Hämtning av grovavfall
  Hämtning av vitvaror och elektronik

 • Vad händer om jag inte använder mitt bruna sopkärl för matavfall?

  Har du inte använt ditt kärl under sex månader kommer vi att informera dig om detta. Om du ändå inte använder ditt bruna sopkärl får du fortsättningsvis slänga matavfall som brännbart hushållsavfall i det gröna kärlet med den högre viktavgiften. Miva kommer också att hämta tillbaka det bruna kärlet.

 • Vad händer med matavfallet som sorteras separat i brunt kärl?

  Matavfallet i Örnsköldsviks kommun mellanlagras på Må avfallsanläggning och transporteras för närvarande till en biogasanläggning i Härnösand för rötning. Det innebär att matavfallet återvinns och blir biogas till fordon och gödsel till åkermark.

 • Vad gör jag om påsarna till matavfallet tar slut?

  Du kan hämta påsar på Mivas alla återvinningscentraler i Bjästa, Bredbyn, Björna, Husum och på Må eller hos Mivas kund­service på Sjögatan i Örnsköldsvik. Du kan även hämta fler påsar i ett antal utvalda livsmedelsbutiker runt om i kommunen. Här kan du se var du kan hämta fler matavfallspåsar.

  Fastighetsägare till flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och verksamheter kan beställa extra matavfallspåsar för leverans till en kostnad genom att kontakta Mivas kunderservice.

 • Vad gör jag om det luktar illa från mitt bruna sopkärl?

  Ett sommarväder vi uppskattar gör det extra viktigt att hantera soporna på rätt sätt för att förhindra besvärande flugor och problem med lukt.

  Det främsta tipset är att byta påse ofta även om den inte är full – minst var tredje dag. Eftersom det inte är någon hämtningsavgift för det bruna kärlet rekommenderar vi också att du tömmer det vid varje tömningstillfälle. 

  Så underviker du lukt

  • Skölj räkskal och lägg i tidningspapper innan du lägger skalet i påsen.
  • Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med tömning av sopkärlet.
  • Knyt påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Stäng papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.
  • Ställ sopkärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ett soprum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer luft in i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll gärna några droppar ättika i kärlet efteråt. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs inte i varken sur eller basisk miljö.

  Så underviker du fukt

  • Använd alltid Mivas påshållare om du sorterar matavfall separat. Påshållaren gör att påsen luftas. Hink eller plastpåse göra att papperspåsen blöter igenom.
  • Låt avfallet rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i påsen.
  • Lägg några tidningssidor i botten på påsen.
  • Släng hushållspapper och använda servetter tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
  • Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den i påsen.
  • Knyt påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Stäng papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.
  • Blir papperspåsen för matavfall överfull och svår att rulla ihop kan du trä ytterligare en papperspåse över så att det blir tätt.

  Här hittar du fler tips om hur du tar hand om sitt sopkärl

 • Tjänar Miva pengar på mina hushållssopor?

  Många tror felaktigt att Miva tjänar pengar på de hushållssopor vi samlar in. I själva verket har Miva stora kostnader för att ta om hand avfallet, och enligt självkostnadsprincipen får Miva inte tjäna pengar på dina sopor.

  För hushållsavfall delas taxan in i grundavgift, hämtningsavgift, viktavgift och eventuell tilläggsavgift. Vad är det då dessa avgifter ska täcka? Grundavgiften täcker våra kostnader för ett kärl, avfallsplanering, administration och service. Här ingår också att tillhandahålla våra återvinningscentraler. Grundavgiften betalas oavsett hur mycket eller litet sopor som du väljer att få hämtade.

  Hämtningsavgiften betalas per hämtningstillfälle och kärl. Avgiften täcker våra kostnader för att hämta ditt hushållsavfall.

  Viktavgiften baseras på vikten på det avfall som du lämnat i kärlet. Avgiften täcker våra kostnader för behandling av avfallet via förbränning och energiåtervinning. För att motivera källsortering är viktavgiften högre än behandlingskostnaderna. Den mellanskillnaden skulle annars ha ingått i grundavgiften.

  Det avfall som Miva kan sälja vidare är visst grovavfall, exempelvis trä- och metallavfall. Den intäkten finansierar i sin tur delar av återvinningscentralens kostnader.

 • Hur går vägningen av hushållssopor till?

  Vid tömning kör sopbilen fram och ställer sig vid sidan om sopkärlet. Därefter lyfts kärlet upp, vägs och sedan vägs det en gång till när det är tömt. Vikten registreras tillsammans med identitetsbrickan på kärlet och förs över till en dator i bilen. Det är med andra ord mellanskillnaden som registeras och du betalar inte någon viktavgift för sopor som av olika anledningar blir kvar i kärlet.

  Läs mer om hur tömningen går till.

Fick du ett dåligt svar?

Fick du inte svar på din fråga? Skicka den gärna till vår kundservice via nedanstående länk.

Ställ fråga till kundservice