Vanliga frågor

Här har vi samlat svar på massor av vanliga frågor som vi får. Hoppas vi kan hjälpa dig också. Sök fritt eller välj huvud- och underkategori.

Huvudkategori
Underkategori

4 träffar inom Sophämtning och Obligatorisk insamling av matavfall

  • Blir sophämtningen dyrare när det blir obligatoriskt att sortera matavfall?

    Kostnaden för de matavfallskärl som behöver köpas in kommer att bekostas av avfallstaxan. 2026 kommer taxan att förändras då det inte längre kommer att vara frivilligt att sortera ut matavfall. Det innebär att den miljöstyrning som finns i nuvarande taxa, som innebär att de kunder som har brunt kärl betalar en lägre viktavgift än de som inte har brunt kärl, kommer att försvinna. Det är ännu inte klart exakt hur taxan som ska gälla från 1 januari 2026 kommer att se ut, men till hösten 2025 ska det finnas ett förslag som kommunfullmäktige tar beslut om.

  • Hur påverkas jag som har hemkompost när det blir obligatoriskt att sortera matavfall?

    Det kommer fortsättningsvis att vara möjligt att hemkompostera allt sitt matavfall. För detta krävs en anmälan och beslut från kommunen. Det kommer dock sannolikt inte innbära en lägre sophämtningsavgift bortsett från det faktum att inget matavfall hämtas. Det är ännu inte klart exakt hur taxan som ska gälla från 1 januari 2026 kommer att se ut, men till hösten 2025 ska det finnas ett förslag som kommunfullmäktige tar beslut om.

  • Kan jag som företagare anlita en privat entreprenör för att hämta matavfall?

    Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen så är det Miva som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker.

    Matavfall som uppstår vid livsmedelsproduktion eller hos en livsmedelsgrossist räknas inte som kommunalt avfall och hämtas därför inte av Miva. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

  • Måste man sortera ut sitt matavfall?

    Inte ännu. I Örnsköldsvik har vi en dispens från kravet för att kunna samordna det fortsatta införande av separat insamling av matavfall och restavfall med införandet av fastighetsnära insamling av förpackningsavfall som ska införas senast 2027. Fram till 2026 är separat insamling av matavfall frivilligt i Örnsköldsviks kommun.

    Från 1 januari 2026 blir obligatoriskt för alla att sortera ut sitt matavfall separat.

Hjälpte informationen på sidan dig?