Vanliga frågor

Här har vi samlat svar på massor av vanliga frågor som vi får. Hoppas vi kan hjälpa dig också. Sök fritt eller välj huvud- och underkategori.

Huvudkategori
Underkategori

25 träffar inom Lämna avfall och Automatisk registrering företagskund på återvinningscentral

  • Behöver jag betala flera gånger om jag måste åka ett varv till runt återvinningscentralen med min företagsbil?

    Nej, om du använder automatisk registrering har du 45 minuter på dig att lämna ditt avfall från att du passerar infarten till återvinningscentralen.

  • Behöver jag göra en föranmälan om jag enbart ska panta i storpantarmaskinen och har en företagsregisterad lätt lastbil?

    Ja, även om du endast ska panta burkar och flaskor i pantmaskinen behöver du göra en föranmälan för att företaget inte ska debiteras.

  • Debiteras även företagsregistrerade personbilar automatiskt?

    Nej, endast lätta lastbilar som är företagsregistrerade debiteras automatiskt. Lämnar ni verksamhetsavfall med ett annat fordon än en företagsregistrerad lätt lastbil behöver ni även fortsätt­ningsvis köra via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

  • Finns det något avfall som jag som företagare inte får lämna på återvinningscentral?

    Ja, det finns avfall som inte får lämnas på återvinningscentralen. Vilket avfall framgår via länken här nedanför.

    Det är även viktigt att komma ihåg att ditt fordon har en totalvikt på max 3,5 ton och att avfallet är sorterat. I annat fall är företag välkommen till Må avfallsanläggning och lämna avfall enligt särskild prislista.

  • Får företag lämna förpackningar på en återvinningscentral?

    Nej, från och med den 1 mars 2024 ska alla verksamheter i Örnsköldsviks kommun lämna förpackningar till PreZero, ett beslut som tagits av Näringslivets Producentansvar (NPA). Detta innebär att verksamheter inte kan lämna sina förpackningar på Mivas återvinningscentraler. Annat verksamhetsavfall kan fortfarande lämnas på återvinningscentralerna.

  • Får företag slänga tryckimpregnerat trä under Lämna själv-öppettid?

    Nej, tryckimpregnerat trä räknas som farligt avfall och kräver transportdokument samt rapportering till Naturvårdsverket. För att lämna detta avfall behöver ni köra via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

  • Får jag som företagare lämna kyl/frys och vitvaror under Lämna själv-öppettider?

    Nej, eftersom dessa avfall kräver avlämnarintyg från företag kan detta inte lämnas när återvinningscentralen är obemannad. För att lämna detta avfall behöver ni köra via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

  • Hur går betalningen till vid företagsbesök på återvinningscentral?

    När ett fordon åker in på återvinningscentralen läser en sensor automatiskt av registrerings­numret. Registreringsnumret stäms av mot trafikregistret och alla företagsregistrerade lätta lastbilar under 3,5 ton debiteras automatiskt. Avgiften faktureras nästkommande månad och redovisar registreringsnummer tillsammans med vilken återvinningscentral som besökts samt tid och dag för besöket.

    Behövs märkning av faktura eller för att lämna elavfall och farligt avfall behöver besöket ske via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

  • Hur gör jag för att få en märkning eller referens på fakturan?

    För att få en märkning eller referens på er faktura behöver du göra en manuell registrering via företagsbommen på Må återvinningscentral. Visa ert företagskort i terminalen som möter dig och registrera enkelt besöket. Saknar ni företags­kort får du hjälp av vår personal i vågstationen intill.

    På återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum kontaktar du personal på plats under ordinarie öppetdagar.

  • Hur gör jag om jag vill ha kvitto?

    För att få ett kvitto behöver du göra en manuell registrering via företagsbommen på Må återvinningscentral. Visa ert företagskort i terminalen som möter dig och registrera enkelt besöket. Saknar ni företags­kort får du hjälp av vår personal i vågstationen intill.

    På återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum kontaktar du personal på plats under ordinarie öppetdagar.

  • Hur räknas de 12 besöken i föranmälan för att lämna privat avfall med företagsregistrerad bil?

    Besöken räknas per registreringsnummer och inte på den person som har gjort föranmälan. Från det datum då första besöket föranmäldes kan ytterligare elva besök göras under ett år.

  • Innebär den nya betallösningen för verksamhetsavfall att jag som privatperson/företag registreras någonstans?

    Företag: Ja, företag registreras.

    Privatperson: Nej, privatpersoner och enskilda firmor blir endast en siffra i besöksstatistiken.

  • Jag har bara en fråga till personalen på återvinningscentralen, måste jag ändå betala ett företagsbesök?

    Nej, parkera bilen på parkeringen innan företagsbommen för att besöket inte ska debiteras.

  • Jag lånar ut min företagsbil ibland, hur debiteras besöket på återvinningscentralen då?

    Det företag som är registrerad ägare av en lätt lastbil kommer att debiteras. Ska avfallet registreras och debiteras på något annat företag behöver den som lånat bilen göra en manuell registrering via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

    För att lämna privat avfall med en företagsregistrerad lätt lastbil kommer det att vara möjligt att besöka oss valfri öppettid 12 gånger per år. Det enda som krävs är att göra en föranmälan på vår webbplats innan besöket.

  • Jag ska göra ett jobb på återvinningscentralen, kommer min bil att registreras?

    Kontakta personal via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum. Då säkerställer vi att bilen inte debiteras.

  • Kan företag från andra kommuner lämna avfall på Mivas återvinningscentraler?

    Ja, företag betalar oavsett vilken kommun de kommer ifrån.

  • Kan jag som företagare lämna enbart elektronik på återvinningscentralen?

    Ja, men eftersom företag inte betalar något för att lämna elektronikavfall behöver du ta göra en manuell registrering via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum. Tänk även på att elektronikav­fall kräver att du fyller i ett avlämnarintyg.

  • Kan jag som företagare lämna enbart farligt avfall på återvinningscentral?

    Ja, men däremot måste du göra en manuell registrering via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum. Detta gäller oavsett om du enbart eller delvis ska lämna farligt avfall. Det beror på att vi behöver väga detta avfall som debiteras enligt en särskild prislista. Verk­samheter är även skyldiga att rapportera in uppgifter om farligt avfall som företaget hanterar till ett avfallsregister hos Naturvårdsverket. Det innebär bland annat att ni behöver lämna ett ifyllt transportdokument när ni lämnar farligt avfall hos oss.

  • Kan jag ångra min inskickade föranmälan för att lämna privat avfall med företagsregistrerad bil?

    Nej, vi har ingen möjlighet att "ge tillbaka" ett besök som registreras i våra system när föranmälan görs. Det är därför vi påminner om att säkerställa att det inte finns några pågående driftstörningar och att återvinningscentralen är öppen när du planerar att göra ditt besök.

  • Registreras släpvagnar när jag som företagare lämnar verksamhetsavfall på återvinningscentalen?

    Nej, vi registrerar inte släpvagnar. Däremot ska företag med mer än 2 kbm avfall betala en tilläggsavgift per överstigande kubikmeter.

  • Vad betalar jag för?

    Alla som använder återvinningscentralerna behöver betala för att finansiera dem eftersom verksamheten inte är skattefinansierad. Hushållen gör det via avfallstaxan för privatpersoner där kostnader för både hushållsavfall och grovsopor ingår. I avfallstaxan för företag ingår däremot inte användningen av återvinningscentraler. Där­för är det viktigt med en betalningsmodell som är rättvis och som finansierar kostnaderna för mottagning, hantering och behandling av det avfall som före­tag lämnar på återvinnings­centralen.

  • Vad kostar det att lämna verksamhetsavfall på återvinningscentralen?

    Precis som tidigare kostar det 350 kr exkl moms för att lämna upp till två kubikmeter. Varje överstigande kubikmeter kostar 150 kr exkl moms.

  • Vad är det jag som företagare betalar för när jag besöker återvinningscentralen?

    Avgiften är en serviceavgift som inkluderar kostnaderna för återvinningscentralen, avläsningssystem, transport, behandling och administration. Till skillnad mot privatpersoner ingår detta inte i den grundavgift som företag betalar.

  • Varför införs en ny betallösning för att lämna verksamhetsavfall på återvinningscentral?

    Vi vill erbjuda en betallösning som är enkel och som underlättar för våra företagskunder att besöka oss på rätt sätt.

    Alla som använder återvinningscentralerna ska betala för att finansiera dem eftersom verksamheten inte är skattefinansierad. Hus­hållen gör det via avfallstaxan för privatpersoner där kostnader för både hushållsavfall och grovsopor ingår. I avfallstaxan för företag ingår däremot inte användningen av återvinnings­centraler. Där­för är det viktigt med en betalningsmodell som är rättvis och som finansierar kost­naderna för mottagning, hantering och behandling av det avfall som före­tag lämnar på återvin­ningscentralen.

    Med det nya systemet blir företagens besök med lätt lastbil enklare då besöket regi­streras och debiteras helt automatiskt. Fler fördelar är att företag enklare kan ta betalt för sina av­fallskostnader eftersom de kan redovisas för deras kunder. Vi tror också att många företag bättre planerar sina besök och samlar ihop mer avfall inför varje besök. Det innebär färre transporter och en minskad miljöbelastning. Dessutom blir det mindre trängsel och gör att besöket på återvinningscentralen går fortare.

  • Vilka företagsbesök debiteras automatiskt på en återvinningscentral?

    På återvinningscentralerna finns en sensor som läser av registreringsskylten på alla fordon. Registreringsnumret stäms av mot trafikregistret och alla företagsregistrerade lätta lastbilar under 3,5 ton debiteras automatiskt. Leasade fordon och hyrbilar debiteras inte.

    Lämnar ni verksamhetsavfall med ett annat fordon än en företagsregistrerad lätt lastbil behöver ni även fortsättningsvis köra via företagsbommen på Må återvinningscentral eller kontakta personal på plats under ordinarie öppetdagar på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

Hjälpte informationen på sidan dig?